Megőrizni a templomot az utókornak

A Szent Mihály Főangyal búcsúnapján celebrált ünnepi szentmisén megáldották a templomtetőt, amelynek elkészülte az egyik legfontosabb feladat volt az utóbbi években az alapítvány életében. Kamarás Zsuzsannával, a Szent Mihály Templomért Alapítvány kuratóriumának elnökével beszélgettünk.

Kamarás Zsuzsanna éppen egy éve vette át a Szent Mihály Templomért Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségét Kertész Lászlótól. Ebből az apropóból beszélgettünk az elmúlt egy évről és a jövő évi tervekről.

– Elődömnek, Kertész Lászlónak külön is szeretném megköszönni az elmúlt évek áldozatos munkáját – kezdi a beszélgetést Kamarás Zsuzsanna. Nagy örömömre szolgál, hogy a kuratóriumba mogyoródi fiataljaink is csatlakoztak, ezzel biztosítva a generációk közötti együttműködést egy ilyen nemes cél érdekében. A legtöbb településen egyébként, ahol egyházközösség működik, megteremtették az egyházi alapítványok működésének feltételeit. Így van ez Mogyoródon is természetesen, ahol 1998-ban jegyezték be a Szent Mihály Templomért Alapítványt, amely 2014. óta közhasznú alapítvány. Mindez a Mogyoródi Római Katolikus Egyházközösség képviselőjének, Tóth József Miklós plébánosnak köszönhető, aki a szervezetet létrehozta.

Miért jött létre az alapítvány?

– Kulturális örökségvédelmi feladatokat lát el Mogyoródon. A célja a mogyoródi Szent Mihály templom felújítása, folyamatos karbantartása, a mogyoródi egyházközösség tulajdonában, kezelésében lévő ingatlanoknál az üzemeltetéshez szükséges felszerelés, a hitélethez kötődő egyéb építkezések, felújítások és restaurálás biztosítása. Az elmúlt három esztendő teljes egészében arról szólt, hogy a templomtető felújítását hogyan tudja támogatni az alapítvány, amely nagyon szoros egyházi és társadalmi összefogással valósulhatott meg. Ebből a munkából mi is markánsan kivettük a részünket, például az alapítvány vállalta az építési engedélytervek elkészítését.

Mi a következő cél?

– Továbbra is a templom felújítása az elsődleges cél, a következő időszakban a templom lépcsőjének rekonstrukcióját szeretnénk megvalósítani. Azt azért tudni kell, hogy a többi alapítványhoz és civil szervezethez hasonlóan nekünk is nagyon nagy kihívást jelentett a 2020-as esztendőben a COVID vírus által előállt helyzet. Érthető módon az adományok összege és a támogatók gyakorisága csökkenő tendenciát mutat, de ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni az alapítvány közhasznúsági státuszát és érvényesíteni tudjuk az adó 1%-os felajánlási lehetőséget, éves szinten legalább 1 millió forint bevételt fel kell tudunk mutatni. Ezért azt kérem a mogyoródiaktól, hogy segítsék az alapítványunkat abban, hogy megőrizhessük a közhasznú státuszunkat, hiszen munkánk gyümölcse, a folyamatosan karban tartott templom a jövő generációinál is a közösségi élet központi színtere maradhat!

Kevés szó esik manapság az egyházi alapítványokról, pedig fontos szereplői lehetnek a civil életnek is.

– Azt gondolom, hogy az egyházi alapítványok, a mai magyar civil társadalom rejtőzködő tartalékai, amelyek, ha igazi erőre kapnak és vállalják a professzionális működést, a mai világ követelményeinek való megfelelést, akkor összességében is a civil közélet jelentős szereplőivé válhatnak. Nekem az a célom, hogy ebben segítsem az alapítvány munkáját.

Az ünnepi búcsú emelkedett pillanat minden hívő katolikusnak. Idén sem volt ez másként, amikor átadták az alapítvány által létrehozott Szent Mihály Főangyal díjat. Miért alapították a díjat és kik kaphatják meg ezt az elismerést?

– 2017-ben alapítottuk meg a Szent Mihály Főangyal díjat azzal a szándékkal, hogy mindazokat, akik életük példájával és cselekvő szeretetükkel kitűnnek a hívek sorából, elismerésben részesüljenek. Fontosnak tartottuk azt, hogy azoknak az embereknek az elismerésével is foglalkozzunk, akik példák lehetnek mások számára is.

Milyen jövőbeli tervei vannak a Szent Mihály Templomért Alapítványnak?

Szeretnénk pályázni rendezvények megszervezésére, hogy olyan kulturális eseményeket szervezhessünk a szépen felújított templom épületében, amelynek bevételei segítik az alapítvány jövőbeli céljainak megvalósulását. Ez lehet például egy kiállítás, vagy koncert.

fotó: Kozma Erika

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük