Negyven éves a népdalkör

Negyven éves a népdalkör

A napokban múlt negyven éve, hogy elindult a Jakab Mihály Népdalkör – melyet természetesen a kezdetekkor még nem így hívtak. A jeles évforduló alkalmából az egyetlen olyan taggal beszélgettünk, aki a kezdetek óta énekel a népdalkörben: Toma Ica nénivel.

Toma Ica néni mindent tud az idén negyven éves Jakab Mihály Népdalkörről, hiszen a kezdetektől fogva a tagja volt – pedig a saját bevallása szerint nincs is túl jó hangja.

Negyven éves a népdalkör
Népviseletben télen is / Fotó: Isza Ferenc

“Minden akkor kezdődött, amikor a falu új kultúrigazgatója kitalálta, hogy népdalkört indít Mogyoródon. A vezető Horváth Pista fóti kántor volt, a három tag pedig Simonné Jakab Eszti, Kertész Lajosné és Bojtos Józsefné. Így azonban kevesen voltak, ezért toborzásba kezdtek. A szomszédasszonyom mondta nekem is, hogy „gyere Ica, megyünk a népdalkörbe”! Mondtam én a Pistának, hogy a hangom olyan szép, mint a trombita, de erre azt válaszolta, hogy a zenekarban sem csak hegedűk vannak, a trombitára is szükség van! Olyan boldog lettem én ettől a választól, hogy negyven éve ezt csinálom” – nevetett Ica néni.

Negyven éves a népdalkör
Fellépés közben /Fotó: Toma Ica néni magángyűjteménye

Kezdetekben persze voltak nehézségek, nem tudtak például hol próbálni, és a kottaolvasás sem ment mindenkinek, ám a közösség és a jó hangulat mindenért kárpótolta a tagokat. Negyven éve folyamatosak a fellépések, és a siker is. Toma Ica néni népdalkörös emlékeit a Mogyoród Ma februári számában olvashatják.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük