Mit olvassak?

A Juhász Jácint Művelődési Ház könyvtárának színe-javát mutatja be az olvasóknak heti sorozatunkban Marosán László igazgató. Bár a könyvtár most zárva tart, a “Könyvet házhoz” szolgáltatás házhoz szállítja az olvasnivalót! Írják meg a muvelodesihaz@mogyorod.hu-ra, hogy mit szeretnének olvasni, vagy telefonáljanak a +36 30/6764-169-ra hétköznap 8-18 óra között.

Leiner Laura: Akkor szakítsunk

Ifjúsági bestseller szerző 2014-ben megjelent könyve.

Miért kell a szilveszternek feltétlenül az önfeledt bulizásról szólnia? Van az úgy, hogy az ember legfeljebb annyira vágyik, hogy egy rossz film előtt belesüppedjen a kanapéba, csokit és chipset tömjön magába, és közben zokogva búcsúztassa az óévvel együtt a frissen gallyra ment kapcsolatát. Épp így tervezte Lia is, miután stílusosan, december 24-én szakítottak Norbival. A barátaik azonban nem pontosan úgy képzelték el az év utolsó napját, mint Lia, ezért a szilveszter éjszaka végül sokkal inkább egy őrült road movie-ra hasonlított, amely fölött mintha mindenki elveszítette volna az irányítást…

Hérakleitos múzsái vagy a természetről
[Pontos irányítás az élet célja felé]
Szerzők: Herakleitos, Kerényi Károly, Kövendi Dénes

A Helikon-kiadó a könyvbarátok egy szűkebb olvasói igények kielégítésére indította el sorozatát, ezzel hozzáférhetővé tette az irodalom és a bölcselet több, régóta kiadatlan vagy magyarul eddig még nem publikált, klasszikus alkotását: költeményeket és filozófiai műveket a középkori Hélinant verseitől a századelő lírájáig, illetve Hérakleitostól, Simone Weillig. Hérakleitosz 139 töredéke ismert, gondolatai már az ókorban nagy népszerűségnek örvendtek. A görög gondolkodó fragmentumainak magyar fordítása Kerényi Károly irányításával a harmincas években készült a stemma-kör, azaz Kerényi baráti és tanítványi körének közös munkájaként, s először 1936-ban jelent meg. A könyv tartalmazza: Kerényi Károly előszavát, Diogenés Laertios, Hérakleitos-életrajzát, Kövendi Dénes tanulmányát, a Hérakleitos-töredékek görög és magyar szövegét, valamint Kerényi Károlynak egy korábbi tanulmányát Hérakleitostól.

Margit Auer: Mágikus állatok iskolája 1.
A Juhász Jácint Művelődési Ház- Könyvtárban megtalálható a sorozat többi példánya is: 1.-10.

Milyen érzés lenne, ha lenne egy saját, csakis hozzád kötődő állatod? Aki téged megért, beszélgetni tudsz vele, mindenhova elkísér, és soha többé nem kellene egyedül lenned. Szép álomnak tűnik, de Ida és Benni a Mágikus állatok iskolája 1. kötetében egy ilyen igaz barátra lel. A mágikus állatok iskolájában mindig történik valami!
A valóság ötvöződik a gyerekek képzeletvilágával. A mágikus állatokról senki más nem látja, hogy beszélni tudnak, a külső szemlélő mindig csak egy plüssállatot lát. Mégis, a váratlan jövevény megkönnyíti a gondokkal küszködő gyerekek életét az iskolában, vidám helyzeteket teremt, és izgalmas kalandok várnak a kis gazdáikra. Már az is külön izgalmat jelent, hogy ki és milyen körülmények között kapja meg. Vajon lehet-e szeretni egy teknősbékát, ha az ember egy nagyobb szőrös állatra vágyik? Hogyan szeretteti meg magát a kis teknős? Miért van az osztály legvásottabb gyerekének is nagy szüksége egy mágikus állatra? És persze a regényen végigvonul egy izgalmas történet, egy rejtély, amit a gyerekek és a mágikus állatok együtt derítenek fel. Közben mélyebben is megismerhetjük a szereplőket, a tanárokat és gyerekeket, az indítékaikat, a szorongásaikat, a csínytevéseiket és a terveiket. Minden szereplő egyéni jellem, mindenki változik, fejlődik nem kis mértékben a megjelenő mágikus állatok és a kialakult különös szituációk hatására.
Nincs az a 8 éves fiú vagy lány, aki ellen tudna állni a tanteremben nyüzsgő, egzotikus állatoknak! Izgalmas, olvasmányos könyv kedves illusztrációkkal, első önállóan olvasott könyvnek tökéletes.

Borítókép: Freepik

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük