Mozgásszervi előadás és ingyenes állapotfelmérés

Kiss Daniella gyógytornász-fizioterapeuta mozgásszervi előadást és ingyenes állapotfelmérést tart 2023. március 25-én szombat délelőtt 9-13 óra között, 9 órától az idősebbeknek, 11 órától a fiatalabbak és szüleik részére Mogyoródon, a Dr. Kamarás József Egészségház földszinti prevenciós termében.

Mit értünk mozgásszervi megbetegedésen?

A mozgásszervi betegségek azoknak a betegségeknek a csoportja, melyek az izmokat, csontokat és ízületeket érintik. A mozgásszervi megbetegedésekkel gyakran találkozhatunk a mindennapok során mivel a lakosság körülbelül 15-20 %-át érinti. Bármely korosztály mindennapjait megkeserítheti, de főképp az idősebb korúakat, illetve az aktív sportolókat és túlsúllyal rendelkezőket sújtja. Az elsődleges tünet a fájdalom szokott lenni. A fájdalom lehet ízületi, csonti vagy lágyrész eredetű. Ehhez társulhatnak anatómiai elváltozások (duzzanat, bőrpír, meleg tapintás, deformitás). A fájdalom állandósulása alvászavarokhoz is vezethet, mely tovább ronthatja a beteg állapotát és életminőségét. Mindezek idővel mozgásszervi korlátozottsághoz vezetnek, amiknek nem csak testi, hanem lelki következményei is lehetnek. A modern kor nem kedvez az emberek mozgásszervi állapotának, mivel az emberek életmódja sokkal egészségtelenebbé vált az idők során. Például mozgásszegény életmód, nem megfelelő étrend, egyoldalú táplálkozás, szénsavas üdítők, túlzott alkohol fogyasztás, dohányzás, alacsony vitamin bevitel, szteroid tartalmú gyógyszerek szedése. Mindezek már a fiatal korosztályt is egyre gyakrabban érintik, mely társadalmi szintű károkat is okozhat.

Ezért is fontos, hogy időben tájékozódjunk erről a betegségről és saját fizikai állapotunkról!

Az előadást és az állapotfelmérést Kiss Daniella gyógytornász-fizioterapeuta tartja. Végzettségét a Semmelweis Egyetemen szerezte. Pályáját a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában kezdte. Traumatológiai osztályon számos mozgásszervi kórkép ellátása mellett a járóbeteg ellátásban is széleskörű tapasztalatokra tett szert különböző klinikai területeken. Jelenleg a magánszférában ambuláns gyógytorna keretein belül dolgozik. Gyógytornászként nagy hangsúlyt fektet az alapos állapotfelmérésre, az egyénre szabott holisztikus szemléletű terápiára, a páciens testi – lelki – szellemi állapotának figyelembevételével. 

9:00   Előadás a felnőtt és idősebb korosztály részére az alábbi témakörökben:

– csontritkulás mozgásterápiája

– leggyakoribb ízületi kopások miatti műtét előtti és utáni mozgásterápia

– leggyakoribb neurológia problémák utáni mozgásterápia

– rendszeres mozgás előnyei 

– otthon végezhető saját gyakorlatok

Az előadás után állapotfelmérés – szűrés:

  • Gerinc állapotfelmérése 
  • Funkcionális tesztek

11.00 Előadás a fiatal korosztály és szüleik részére az alábbi témakörökben:

– ülőéletmód hatásai (iskolától kezdve)

– gerinc problémák

– rendszeres sport hiánya

– rendszeres mozgás előnyei 

Az előadás után állapotfelmérés – szűrés:

  • Gerinc állapotfelmérése 
  • Funkcionális tesztek

Az előadás és az állapotfelmérés ingyenes, Mogyoród Nagyközség Önkormányzata szervezésében és támogatásával valósul meg. FONTOS, hogy az előadás, állapotfelmérés során egyéb problémák vizsgálatára, kezelésére és recept felírására nincs lehetőség. Kérjük ennek figyelembevételét! A programon jelenlevőket regisztráljuk, az állapotfelmérés-szűrés eredményeit dokumentáljuk, amelyet az önkormányzat ellenőrzés esetére megőriz és statisztikai elemzés céljából feldolgoz. Adatkezelési tájékoztatónk a helyszínen ismertetésre kerül, továbbá az önkormányzat honlapján elérhető. 

Tájékoztatás a helyi háziorvosoktól, illetve asszisztenseiktől kérhető rendelési időben telefonon, emailben, esetleg személyesen. Rendelés idő az egészségház honlapján található: http://www.mogyorodegeszseghaz.hu, elérhetőségek az alábbiak:

Dr. Fekete Ildikó, háziorvos és Pálfi Csilla, orvosasszisztens
tel: 06-28-999-600/101 mellék, email: drfekete@mogyorodegeszseghaz.hu

Dr. Hézinger Lajos, háziorvos és Nagy-Gyulay Annamária, orvosasszisztens
tel: 06-28-999-600 /102 mellék, email: drhezinger@mogyorodegeszseghaz.hu

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT A SZŰRŐVIZSGÁLATOKON!

Mogyoród Nagyközség Önkormányzata

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük