“Ahol jó gyermeknek lenni”

Szikszai Éva, a Mogyoródi Pillangós Óvoda és Gesztenyés Tagóvoda-vezetője mosolygósan fogad bennünket, pedig láthatóan nagyon elfoglalt: minden perce be van osztva. Mégis örömmel vezetett körbe minket, miközben szakmai kihívásokról, változásokról, felelősségről és közösségről is beszélgettünk.

Egyöntetűen szavaztak neki bizalmat

„Élmény lehet itt óvodásnak lenni” – fogalmazódik meg bennem a gondolat, miközben körülnézek a Pillangós Óvoda hangulatos aulájában, melynek falán a gyerekek kedvenc járműve zakatol a síneken. Szikszai Éva pedig közben a kezdetekről mesél, arról az útról, mely Mogyoródig vezette. A Budapesti Óvónői és Pedagógiai Szakközépiskolában végzett óvónőként, majd rövid időn belül a XVI. kerületben kezdte meg a munkát és a tapasztalatgyűjtést. A főiskolát levelező szakon fejezte be, miközben élvezettel gyakorolt, milyen óvó néninek lenni. A gyermekek születése után költöztek Mogyoródra férjével, ahol Éva az Önkormányzati Óvoda Gesztenyés Tagóvodájának óvodapedagógusa lett. Emellé gyermekvédelmi feladatok ellátásával, majd a szakmai munkaközösség vezetésével is megbízták, később tagóvoda-vezetőként a szakmai munka irányításáért lett felelős.

Utána három évet a Pillangós Óvodában dolgozott, ahol a Belső Ellenőrzési Munkacsoport vezetőjeként a tanfelügyeletek, valamint az önértékelések előkészítése volt a feladata. 2020-ban – családja és munkatársai ösztönzésére – sikerrel pályázta meg a Mogyoródi Pillangós Óvoda intézményvezetői állását. A képviselőtestület pedig egyöntetűen bizalmat szavazott neki, így óvodavezető lett.

– Vezetőként a szakmaiság mellett más, számomra érdekes, ismert és ismeretlen feladatokkal bővült a munkám. Más oldalról, más szemszögből is látom az óvodát, a bennünket érintő változásokat. Felelősséggel tartozom a gyermekekért, családokért, munkatársaimért, az óvodáért, az értékeink átadásáért, a faluért – avatott be bennünket Szikszai Éva.

Generációkon átívelő örökség

Éva elárulta, hogy jelenleg két épületben fogadják a gyermekeket: a Veresegyházi úton a Pillangós Óvodában és a Dózsa György úton, a Gesztenyés Tagóvodában. Az intézmények több kitüntetett cím birtokosai is: Zöld Óvoda, Madárbarát Óvoda és Biztonságos Óvoda minősítéssel is rendelkeznek, melyeket pályázatok útján nyertek el. Ezek a természet fontosságára és védelmére hívják fel a figyelmet. A gyermekeket is ebben a szemléletben nevelik: kirándulások, séták, a patak, a természet változásainak megfigyelése, madárhangok hallgatása, kiskertek gondozása, komposztálás és még sok- sok, a gyermekek számára izgalmas és érdekes feladatokkal ismertetik meg őket.

– Boldog Óvodaként a közösségépítés, a tolerancia, az empátia, az egymásra való odafigyelés erősítése a fontos számunkra. Mogyoród egy gyönyörű hagyományokkal, méltán híres értékekkel, valamint múlttal rendelkező falusi közösség. Reméljük, hogy az óvodások is továbbviszik majd ezeket a nemes tradíciókat, mi mindenesetre erre ösztönözzük őket. Az óvodások az a korosztály, akik kíváncsiak, érdeklődők, érzelemvezéreltek, fontos számukra a kötődés és a törődés, hiszen ez által válnak majd ők is a jövő alakítóivá. A lényeg a gyermekszeretet, mely az óvodában dolgozók belülről fakadó attitűdje – mondta büszkén Szikszai Éva.

Egymást is támogatják

Bár minden munkakör más, de igyekeznek egymást segíteni és kiegészíteni az itt dolgozók.

– A pedagógusok, a dajkák, az asszisztensek, a konyhai dolgozók, az élelmezési ügyintéző, az óvodatitkár mind biztosítják a zavartalan működést, a vezető munkáját. A Mogyoródi Településüzemeltető Nonprofit Kft. pedig támogatja az intézmény udvaros és karbantartói feladatainak ellátását óvodánként egy-egy 8 órás munkatárssal, amit ezúton is köszönünk, hiszen így a dajka nénik több időt tudnak a csoportokban tölteni” – mondta az óvodavezető, aki nem fukarkodott a dicséretekkel sem.

– Munkatársaim önállóságának, szabadságának biztosítása fontos és elengedhetetlen a napi feladataink hatékony elvégzéshez. Ők fantasztikus ötleteikkel, saját kézzel készített alkotásaikkal színesítik óvodánkat és motiválják a gyerekeket nap mint nap. A vírus miatt kialakult helyzetben újabb és újabb megpróbáltatásokkal nézünk szembe, ezért nagy szükség van kollégáink tapasztalataira és problémamegoldó képességére is, hogy a gyermekek biztonságos környezetben és élményekben gazdag óvodai életét élhessenek. Nagy örömmel tölt el, hogy Mogyoród Önkormányzatának Képviselő-testülete és a polgármester úr hozzájárult ahhoz, hogy munkatársaim részt vegyenek az anyagi támogatással végezhető továbbképzéseken, mely nagyban segíti az itt dolgozók szakmai fejlődését – osztotta meg Szikszai Éva.

Folyamatosan fejlődnek

A település támogató ereje a közösségben rejlik. Mogyoród Önkormányzatának Képviselő-testülete, Paulovics Géza polgármester úrral az élen folyamatosan segíti, támogatja és elfogadja a fejlesztési ötleteket, melyeket az óvoda vezetője nyújt be.

– Elindult udvaraink korszerű, mozgásfejlesztő játékeszközeinek cseréje, a Gesztenyés Tagóvoda udvarára integrált, mozgásfejlesztő játékok is kerültek. Reményeink szerint 2021 nyarának elejére minden csoport udvarára új játékokat telepíthetünk. Szintén a XXI. század elvárásai közé tartozik az infokommunikációs eszközök használata, melyek bővítése, fejlesztése folyamatos. Óvodánk alapítványa a szülőktől és a támogatóktól beérkező anyagi hozzájárulással segíti a gyermekek beltéri játékeszközeinek fejlesztését. A szülők ezen felül is lelkesen segítik gyermekeik csoportját, hol eszközök behozatalával, hol a csoportok átrendezésével.

Ahol jó gyermeknek lenni

Az óvoda jó híre a környező településekre is eljutott, így onnan is érkeznek ide gyermekek. A szülői visszajelzések alapján a családok szeretik az óvodákat, szívesen jönnek, amit az is mutat, hogy a beiratkozott gyermekek száma magasabb volt az előző évekhez képest, és folyamatos az érdeklődés és az újabb felvételre váró gyermek. Szikszai Éva így vélekedik erről:

– Fontos, hogy óvodánk olyan hely legyen, ahol jó gyermeknek lenni és ahol a családok biztonságban tudhatják csemetéiket. Mi a munkatársaimmal együtt hivatásként tekintünk a mindennapokra. Szeretnénk megfelelni a XXI. század kihívásainak is, megőrizve hagyományainkat, együtt megélve, átadva azokat a jövő nemzedékének, hogy Mogyoród közössége büszke legyen a község óvodájára – osztotta meg velünk az intézményvezető.

fotók: Benkő-Molnár Fanni

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük