Mentsd a bringád!

Mentsd a bringád!

Lehet annál rosszabb, ha ellopják az ember kerékpárját? Igen, ha esélyt sem ad magának arra, hogy visszakapja. Magyarországon profi és naprakész adatbázis készül a kerékpárokról,  melyet a rendőrség is használ. Ebbe lehet regisztrálni február 26-án pénteken 9-13 óráig a Gödöllői Rendőrkapitányság épülete előtt. 

Magyarországon több ezer kerékpárt lopnak el évente, nagy részük azonosítatlan így sosem kerül meg vagy ha megkerül, nyilvántartás híján nem tudják ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni őket. A Bikesafe rendszer épp azért épül, hogy legyen egy országos adatbázis a kerékpárokról. A programot a Rendőrség igényeinek megfelelően fejlesztették és alakították ki 2014-ben, és természetesen minden rendőri egység hozzáfér az országban.

Milyen is ez az adatbázis?

A legfontosabb: banki biztonsági szintű védelemmel tárolja adatokat. A kerékpár és a személyes adatok rögzítésével igazolni lehet, hogy a regisztrációkor a kerékpár kinek a birtokában volt, a regisztrációhoz feltöltött dokumentumokkal (számla, blokk, adásvételi szerződés) pedig a tulajdonjogot is alá lehet támasztani. Fényképes törzskönyv is készül, melyet postán küldenek a tulajdonosnak.

Mentsd a bringád!
A bringa minden adatát rögzítik a törzskönyvben / Fotó: Pixabay

Mi történik, ha ellopják?

Regisztrált kerékpár ellopása esetén az oldalon azonnal lopott státuszúvá lehet azt tenni, melynek következtében a kerékpár adatai és fényképe nyilvánossá válik. A rendőrök pedig ezek alapján sokkal szakszerűbb és pontosabb körözést tudnak kiadni. Ha pedig a kerékpár megkerül, a regisztrált adatok alapján könnyen azonosítható és visszaszolgáltatható lesz.

És ha eladom a bringám?

Ha a kerékpárt eladják, az új tulajdonos átveheti a törzskönyvet és a regisztrácit is. Ehhez a vevőnek csak annyit kell tennie, hogy regisztrálja magát az oldalon, a felhasználói neve alapján egy gombnyomással átruházhatja neki az eladó a regisztrációt!

Mentsd a bringád!

Mennyibe kerül?

A törzskönyves regisztráció díja kerékpáronként 2000 Ft, mely tartalmazza a végleges regisztrációt és adatok nyilvántartását, a fényképes törzskönyvet és a biztonsági váz matricát, valamint ezek postázását. A regisztrációs díj garantálja a szolgáltatás önfenntartó biztonságát, a regisztráló személyek banki azonosítását az online fizetés során, valamint a nyilvántartás reklámmentességét.

Annak azonban aki február 26-án pénteken 9-13 óra között eljön a Gödöllői Rendőrkapitányság épülete elé (2100 Gödöllő, Petőfi S. u. 6-10.), mindez INGYENES lesz. A regisztrációhoz előzetes időpontfoglalás szükséges a +3628-524-601-es szám 7241-es mellékén. 

(Borítókép: Pixabay)

 

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük