Olyan húsvétunk lesz, mint az apostoloknak

Olyan húsvétunk lesz, mint az apostoloknak

Jézus keresztre feszítésekor félelmükben bezárkóztak az apostolok – épp úgy, ahogyan mi tesszük most a koronavírus miatt. Miklós atya arra biztat, hogy ebben a kivételes helyzetben forduljunk Krisztus felé, hogy amikor vége lesz, megtisztult lélekkel ünnepelhessünk majd.

Március 22-től, nagyböjt negyedik vasárnapjától a koronavírus-járvány miatt nem tartanak több nyilvános szentmisét. Aznap este a Mogyoródi Szent Mihály Főangyal Templom miséjét már online közvetítésen láthatták a hívek, a templomban személyesen csak Miklós atya és a Don Bosco nővérek lehettek jelen. A plébános a mise végén kisétált a templom elé, majd az Oltáriszentséggel megáldotta a falut és annak minden lakóját. A hívők pedig az ablakokban állva egy szál égő gyertyával köszönték meg az áldást.

Olyan húsvétunk lesz, mint az apostoloknak

“Egyszerre vagyok, pap, kántor, ministráns, sekrestyés, felvilágosító és operatőr. Minden misét és a lelki gyakorlatokat is online közvetítem a zárt Facebook-csoportunkban. A járványveszély most megkívánja, hogy a lehető legszigorúbban betartsuk az ajánlásokat.” – fogalmazott Miklós atya.

Ha otthon maradunk, és nem találkozunk, akkor nem adunk módot és lehetőséget az áldozatokra, és ezzel betartjuk az ötödik parancsolatot: „Ne ölj!” 

“A közelgő ünnep miatt sem tehetünk kivételt. Az idei húsvétunk olyan lesz, mint az apostoloké volt. Annak idején, amikor Jézust elfogták, egyedül János állt ott a kereszt alatt. A többiek bezárkóztak otthonukba, mert féltek. Épp ezt tesszük mi is most. Egy nagy különbséggel: nekünk ma a technikának köszönhetően több kapcsolatunk van a külvilággal, otthonaink rabjaként kevésbé vagyunk a többi embertől elzárva.”

Olyan húsvétunk lesz, mint az apostoloknak
Fotó: Isza Ferenc

Miklós atya teljesen biztos benne, hogy egyszer vége lesz ennek és lesz feltámadás, amikor nagy örömmel és tiszta lélekkel ünnepelhetjük az eukarisztiát.
“Isten nem hagyott el minket, gondoskodik rólunk. Nagypénteken Jézus értünk imádkozik, a mi bűneink bocsánatáért” – folytatta. – “S hogy nekünk mi a dolgunk? Egy új, letisztult lelkiállapotba kerülni, mérlegelni, hogy mi az, ami igazán fontos, mi az, ami igazán boldoggá tesz? Nem a tárgyak számítanak, hanem a lélek! El kell engedni azt is, hogy mi irányítunk: hiszen most mutatja meg ez a szabad szemmel nem látható, de még csak nem is élő vírus, hogy ez nagyon nem így van!

Olyan húsvétunk lesz, mint az apostoloknak
Fotó: Isza Ferenc

Egyetlen egy dolognak vagyunk az urai: képesek vagyunk szabadon dönteni a saját üdvösségünk ellen és mellett!

Azt tanácsolom, éljük meg apostoli módon a húsvétot. Olvassuk sokat a Szentírást, különösen János evangéliumát. Ha valaki nincs a Facebook-on, és nem tud a mogyoródi hívek zárt csoportjához csatlakozni, annak ajánlom a közmédiában, rádióban közvetített miséket. Mindenkinek áldott ünnepet kívánok!”

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük