Újítsuk fel együtt a Szent Mihály Templom lépcsőjét

Újítsuk fel együtt a Szent Mihály Templom lépcsőjét

Újabb nemes célt tűzött ki maga elé a Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány: most a katolikus templomunk 1900-as évek első évtizedében épült, jelentősen leromlott állapotú lépcsőjét szeretnék felújítani. Ehhez kérik a mogyoródi lakosok segítségét is.

A Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány kulturális örökségvédelmi feladatokat lát el községünkben, célja a mogyoródi Szent Mihály-templom felújítása és megóvása, valamint a mogyoródi egyházközség kezelésében lévő ingatlanok karbantartása, az üzemeltetésükhöz szükséges felszerelés biztosítása.
Évről évre sokat tesznek a a hitélethez kötődő építésekért, felújításokért, restaurálásokért.
2015-2016-ban a sekrestye teljes felújítását, valamint az előkészítő helyiség és mosdó kialakítását támogatták összesen 2.990.060 Ft-tal.

Újítsuk fel együtt a Szent Mihály Templom lépcsőjét

A tető felújítása

2017 és 2019 között a templom tetőszerkezetének felújításához járultak hozzá. Az alapítvány vállalta az építési engedélyezési terv elkészítésének költségeit. Ezek közé tartozik az építéstörténeti tudományos dokumentáció, a faanyagvédelmi szakvélemény, valamint a tetőszerkezet felújításához és a tetőhéjazat cseréjéhez szükséges építési engedélyezési terv elkészítése. Ők finanszírozták továbbá a templom-tető felújítására vonatkozó kiviteli tervek, és a tetőszerkezet teljes felújítási költségeinek jelentős hányadát is, így az alapítvány összesen 9.561.500 Ft-tal járult hozzá a templomtető felújításához. Ezúton is szeretnének köszönetet mondani a mogyoródi lakosoknak és minden jószándékú embernek, aki bármilyen formában hozzájárult e nemes cél megvalósulásához.

Szervezeti változások

A szervezet összetétele kisebb változáson ment keresztül 2019-ben, amikor a kuratóriumi elnöki posztot Kamarás Zsuzsanna vette át. Az adminisztratív feladatokat továbbra is Hrágyel Ágnes fogja össze és a pályázatok összeállításában Morvai Balázs segít. Hozzájuk csatlakozott 2019-ben Hajnal Margit és Németh Dániel egyházközségi tagok. A kuratórium tagjai társadalmi munkában végzik alapítványi feladataikat.

Újítsuk fel együtt a Szent Mihály Templom lépcsőjét

Százéves a lépcső

A következő cél a mogyoródi Szent Mihály-templom főlépcsőinek felújítása. A templom négy irányból, egyaránt jelentősen leromlott állapotú lépcsőn keresztül közelíthető meg. A lépcsők a templom bővítésének idejében készültek, az 1900-as évek első évtizedében. A két világháború között készült képen a bal oldali főbejárati lépcső a jelenlegi elrendezésében látható.
A hosszú évek alatt a csapadékvíz alámosta a lépcsőket, így nemcsak a járófelület cseréje, hanem az alépítményi tartószerkezetük átépítése is szükségessé vált. A tervek szerint a restaurálás négy ütemben kerül kivitelezésre, melynek első ütemében a Templom út felőli oldallépcső felújítása készül el. Ennek a költségét biztosítja az alapítvány, a teljes felújításhoz szükséges összeget pedig pályázatok és adományok útján szeretnénk összegyűjteni.
Amennyiben a lépcsőfelújítás költségeihez Ön is szeretne hozzájárulni, úgy adományát az alábbi számlaszámra várjuk: Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány, Számlaszám: 66000059-10059160

Újítsuk fel együtt a Szent Mihály Templom lépcsőjét

Ne feledjük az 1%-ot!

Az alapítvány éves bevételének túlnyomó részét a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása teszi ki. Kérik minden jószándékú és egyházközségünk érdekeit szem előtt tartó testvérünket, hogy ajánlja fel adója 1%-át a Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány javára, hogy a templom és az egyházközség tulajdonának megóvásában, fejlesztésében, fenntartásában minél nagyobb szerepet tudjon vállalni. A felajánláshoz szükséges adószám: 18683837-1-13

Fotók: Mogyoródi Szent Mihály Templomért Alapítvány

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük