Dér Péter gyógyszerész a koronavírusról

Dér Péter gyógyszerész a koronavírusról

Az egész világot lázban tartó koronavírusról, a hazánkban épp szezonját élő influenzáról és a téli betegségekkel kapcsolatos óvintézkedésekről beszélgettünk dr. Dér Péterrel.

Jó hírrel kezdjük: a mogyoródi Kígyó Gyógyszertárban már van készleten szájmaszk, igaz, csak korlátozott mennyiségben, ezért dr. Dér Péter gyógyszerész, a patika vezetője tíz darabban maximálta az egy embernek eladható mennyiséget.

“Nem adhatom el egy embernek mind az ötszázat, mert akkor mi lesz a többi több mint hatezer emberrel Mogyoródon, ha beteg lesz? Ők hogy védik a fertőzéstől a környezetüket?” – tette fel a kérdést a gyógyszerész. – “Fontos kiemelnem: a közhiedelemmel ellentétben a szájmaszkot főleg nem akkor kell használni, ha meg akarjuk óvni magunkat a betegségtől.”

Dér Péter gyógyszerész a koronavírusról
A koronavírus végigsöpör a világon
Fotó: Pixabay

Arra tervezték, hogy az emberek azért vegyék fel, hogy ne terjesszék tovább a kórokozóikat!

Magyarországon egyelőre a híradásokból ismerjük a koronavírust, de egyre jobban közelít a határainkhoz. A rendőrség viszont őrizetbe vett egy férfit és egy nőt, akik kattintásvadász portálokon hamis rémhíreket terjesztettek a hazai megbetegedésekről.

“Számunkra most aktuálisabb az influenza, ami hasonló tüneteket produkál, mint a koronavírus, csak épp ez ellen van védőoltásunk” – fejtegette dr. Dér Péter. – “Azt szeretném kérni mindenkitől, hogy ne legyen önző! Betegen ne mozduljon ki otthonról. Ha mégis, védje a környezetét azzal, hogy szájmaszkot visel! Én, mint főnök, arra kértem a beosztottaimat, hogy betegen maradjanak otthon. Lehet, hogy így kiesik egy ember a munkából, de nem fertőzi meg a többit.

Egyszerű vírusfertőzéssel az első három napban az orvosi váróban csak a többi várakozó embernek adjuk át a vírusainkat, kezelni a tüneteket vény nélküli szerekkel lehet. Ha mégis orvost igényelne a betegsége, fogjuk jelezni, hiszen ez is a munkánk része. Védekezni alapos kézmosással és a zsúfolt helyek elkerülésével lehet. Nem is sejtenénk, de a bevásárlóközpontok és a hipermarketek legalább olyan veszélyesek, mint a tömegközlekedés, hiszen nagyon sok ember fordul meg, így ezeken a helyeken nagyobb a fertőzés esélye.”

A borítóképet Isza Ferenc készítette.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük