Tavaszi díszbe öltözött a Cserhalmi család sírja

Tavaszi díszbe öltözött a Cserhalmi család sírja

A mogyoródi temető egyik félreeső sírjában nyugszik híres szülöttünk, Varga Magda operaénekesnő, Cserhalmi György édeasanyja. A híres színész és a nővére  önkéntes karanténban vannak tavasz óta. Mivel ők most nem tudják meglátogatni szeretteik nyughelyét, így a Községünkért Mogyoródért Alapítvány vállalta, hogy rendszeresen gondozza a sírt. Most tavaszi virágokat ültettek a nyughelyre.

Varga Magda operaénekesnő ízig-vérig mogyoródinak tartotta magát. Élete végéig visszajárt, barátságokat ápolt, azután is, hogy elköltözött innen. Kérésére itt is nyugszik a mogyoródi temetőben, a sírt pedig átmenetileg a Közésgünkért Mogyoródért Alapítvány gondozza. Januárban mécsesekkel díszítették a nyughelyet, most pedig tavaszi virágokat ültettek.

Tavaszi díszbe öltözött a Cserhalmi család sírja

Varga Géza a Felvidékről érkezett Mogyoródra. Hamar otthon érezte magát evangélikus kántortanítóként, gyermekei, Lenke, Géza és Magda pedig már itt születtek meg.
“A kántortanítót és a gyermekeit mindenki ismerte a faluban. Négyen voltak nagy barátságban: a falu orvosa, dr. Kamarás József, a közjegyző, az állatorvos és a nagyapám. Az egyik régi fotójukat, és egy régi levelet mindig magammal hordom. Számomra ők és a régi történeteik jelentik a múltat” – elevenítette fel a múltat a Mogyoród Mának Cserhalmi György. – “A nagyapám szép magas ember volt, a maga 196 centijével. Akkoriban az evangélikusok és a katolikusok gyakran hajba kaptak, és sokszor őt hívták segítségül. Szétválasztotta őket, majd másnap a templomban kiprédikálta a verekedőket. Szabadidejében nagyon szeretett vadászni, és jól is lőtt. Volt egy vizslája, Treffnek hívták. Én is így neveztem el később a vizslámat, ez a név is öröklődött a családban.”

Tavaszi díszbe öltözött a Cserhalmi család sírja

Mezítláb a patakmederben

A kis Magda Rákospalotára járt iskolába, reggelente elvitték őt a Laci lóval, délután azonban gyalogosan sétált haza a Mogyoródi patak medrében, így biztosan nem tévedt el. Zenei tehetsége már korán megmutatkozott: vendégségek alkalmával gyakran felpattant az asztalra, és dalolt. A templomban is sokat énekelt, nagyon büszke volt arra, hogy az édesapja kíséri őt orgonán.
“Anyám nagy szeretettel mesélt mindig a gyermekkoráról. 1944-ben, a háború után költöztek el, amikor a nagyapámat békepapnak akarták besorozni. Ő nem lépett be, ezért menniük kellett, Mogyoródról is” – folytatta a történetet Cserhalmi.

Tavaszi díszbe öltözött a Cserhalmi család sírja

Nem tudott elszakadni Mogyoródtól

Magda Szarvason tanult apácáknál, majd tanítói diplomát szerzett. Bekerült az Operaházba, ahol csakhamar szólista lett, és hatalmas karriert futott be. Leghíresebb szerepe a Carmen, melyet 20 éven keresztül játszott, de nagy sikert aratott a Bánk bán Gertrudis királynéjaként is. Mogyoródra rendszeresen visszajártak, tartották a kapcsolatot a régi barátokkal: a Kecskés családdal, a Hegedűsékkel. A férjével, dr. Cserhalmi Gyulával is Gödöllőn ismerkedett meg, egy bálon.
“Sem ő, sem a nagyapám nem tudott elszakadni Mogyoródtól, lelkileg ott maradtak, oda tartoztak életük végéig. Természetesen én is sokat jártam oda vendégségbe. Élénken él az emlékezetemben egy pincesori látogatásom, 5-6 éves lehettem talán, volt ott minden, ami egy ekkora gyermek szívének kedves, szekér és ló és szabadság” – ecsetelte Cserhalmi. – “Nagyon más volt akkoriban Mogyoród, sokkal csendesebb volt, mint most. Mostanra a lakossága is teljesen kicserélődött.”

Tavaszi díszbe öltözött a Cserhalmi család sírja

Összetartanak a híres mogyoródiak

Cserhalmi György és Juhász Jácint sokszor találkoztak színészi pályafutásuk alatt, és egyszer egy véletlen beszélgetés során derült ki, hogy mindketten mogyoródiak.
“A családi sírunk Mogyoródon áll, és amikor nem tudtunk kimenni a temetőbe, egy Juhász nevű ember gondozta, akiről tudtam, hogy van egy Jácint fia. Egyszer rákérdeztem Jácintnál, hogy véletlen nem az édesapja-e az, és kiderült, hogy igen” – emlékezett vissza Cserhalmi György. – Onnantól kezdve, amikor találkoztunk, mindig összekacsintottunk Jácinttal, hogy „szevasz földi”.

Tavaszi díszbe öltözött a Cserhalmi család sírja
A mogyoródi sírboltban egyre többen nyugszanak: a Varga család mellé került Cserhalmi György édesapja és édesanyja, Varga Magda is. Úgy tervezik, hogy az apai nagyszülőket is áthozzák Debrecenből, hogy egy helyen lehessen a család.

(A fotók Érseki György magángyűjteményéből származnak)

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.