Így lehet megelőzni a szabadtéri tüzet

A tavaszi időszakban megszaporodó szabadtéri tűzesetek visszaszorításának érdekében Mogyoród Nagyközség Önkormányzata szeretné felhívni mindenki figyelmét a belterületen keletkező avar és egyéb növényi hulladék égetésére vonatkozó tűzvédelmi előírások betartásának fontosságára.

Avarégetés
A hatályos jogi szabályozás értelmében tilos a kerti hulladék égetése. Bővebben ebben a cikkben írtunk a szabályozásról. A tiltás alól az önkormányzat helyi rendeletben eltérést adhat, amiben szabályozza az égetés feltételeit, időpontját és körülményeit. Amennyiben az önkormányzatnak nincsen, az égetést szabályozó rendelete, akkor tilos az avar és kerti hulladék égetése.

Füst borítja el Mogyoródot / Fotó: Szabó-Jillek Ádám

Kerti grillsütő használata, szalonnasütés, bográcsozás
A saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők:
– nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
– gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz – víz, homok – készenlétben tartásáról;
– az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Fotó: Pixabay

Erdő 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon azonban tilos a tűzgyújtás tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) időszakában.
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról (fokozott tűzveszélyről) a NÉBIH EI hivatalos honlapja www.erdotuz.hu weboldal, valamint az onnan is elérhető szakmai honlapok tájékoztatnak. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él! Az említett honlapokon mindig az éppen aktuális állapot látható.
A tüzek 99 százaléka emberi gondatlanság, rosszabb esetben szándékosság következménye, ezért az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

Fotó: Pixabay

Segítse a katasztrófavédelem munkáját és figyeljen az alábbiakra:
– Soha ne dobjon el égő cigarettacsikket!
– Erdőben csak a kijelölt helyen gyújtson tüzet!
– Gondosan oltsa el a tüzet, használjon hozzá vizet, vagy legalább 5 centiméter földet, máskülönben a szélben visszagyullad!
– Igyekezzen a kertben is csak akkora tüzet rakni, amiből a szél nem tud izzó zsarátnokokat tovább vinni!
– Tartsa be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
– Soha ne hagyja a szabadtéri tüzet őrizetlenül!

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük