Ne dobd ki a használt sütőolajat, mutatjuk hova vidd

Használt sütőolaj gyűjtőpont épült Mogyoródon a fogorvosi rendelő mögötti területen. Az országban használt étolaj kerül a környezetbe: a keletkezett 25 000 tonna mindössze 2 százalékát, 500 tonnát gyűjtenek össze az emberek. Pedig kidobva, a csatornába eresztve környezetszennyező, összegyűjtve pedig érték lenne.

Az Önkormányzat és a Biotrans Kft. együttműködésében lakossági használt sütőolaj gyűjtési pontot alakítottak ki a fogorvosi rendelő mögötti területen. Egy gyűjtőkonténert helyeztek el, melybe jól lezárt műanyag PET palackban vagy az eredeti csomagolásában lehet a sütés után megmaradt olajat leadni. Ezt megtisztítják, és biodízelt készítenek belőle, ami még haszonnal is jár: ezt a bevételt (25 Ft/kg) az önkormányzat az iskola alapítványának a a Mogyoródi Közoktatásért Alapítványnak ajánlotta fel 357/2020.(X.30.) határozatával.

A főzés után megmaradt sütőolaj jelentősen szennyezi a környezetet: a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, a kommunális hulladékban a háztartási szeméttel alkot nehezen lebomló elegyet, a csatornahálózatban pedig a természetes vizeinket szennyezi. Egyetlen cseppje akár ezer liter élővizet is tönkretehet.

Újrahasznosítva viszont érték: tisztítás után gyakorlatilag teljesen felhasználható, biodízel üzemanyag készül belőle. Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátástól mentesíthető a környezetünk, mintha 90 kilométerrel kevesebbet autóztunk volna. Épp ezért mindenkit kérünk: gyűjtse az sütőolajat, és adja le a fogászati rendelő mögötti konténerben.

Borítókép: Pixabay

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük