Egy nap népviseletben – otthon

Egy nap népviseletben - otthon

A világ minden tájáról részt vettek az idei rendhagyó “Egy nap népviseletben” kezdeményezésen, melynek kitalálója a mogyoródi Hrágyel Dóra.

Tegnap, 2020. április 24-én ünnepeltük hatodjára a Népviselet Napját, amelynek megálmodója a mogyoródi Hrágyel Dóra. Ez a mostani, hatodik alkalom rendhagyó volt: a járványhelyzet és korlátozások miat az idén elmaradtak az ehhez a naphoz kapcsolódó rendezvények. A résztvevők otthonról, virtuálisan csatlakoztak az eseményhez, és nagyon sokan voltak! 

Egy nap népviseletben - otthon
Dóra szatmári népviseletet öltött a nap tiszteletére
Fotó: Bakó Ádám

“Éppen varrattam magamak egy ruhát a Karikás néptáncegyüttesbe, és úgy mentem el a varrónőhöz, hogy egy átlagos, hétköznapi szoknyához vettem fel a hímzett mellényt. Nagyon tetszett az összeállítás, és arra gondoltam: mi lenne, ha mozgalmat indítanék a Facebookon? – emlékezett vissza Dóra. – “Abban az évben, 2015-ben április 24-e volt az utolsó péntek. Azért ezt a dátumot választottam, mert abban bíztam: ekkor már jó idő lesz. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy több mint ezren jelentkeznek majd.

Egy nap népviseletben - otthon
Katona Évi a hétköznapokon is szívesen felveszi a hímzett blúzát a mintás szoknyájával
Fotó: Facebook

Az elmúlt öt évben olyannyira népszerű lett az esemény, hogy immár a Pompás napok egyesület szervezi meg, és több hagyományőrző rendezvényt: táncházakat, gyermekfoglalkozásokat, vásárokat is időzítenek erre a napra. Az idén azonban mindenki otthon maradt, és onnan jelentkezett be.

Egy nap népviseletben - otthon
Kovács Enikő lisztet szitált gyönyörű ruhájában
Fotó: Facebook

Az esemény Facebook-oldalára nem csak több magyar településről, de a világ minden tájáról érkeztek fényképek: Ausztria és Anglia mellett Dél-Afrikából és Uruguay-ból is. 

Egy nap népviseletben - otthon
Gurnyik Viki kalotaszegi öltözetben ünnepelte a születésnapját – a kiskertben
Fotó: Isza Ferenc

Gurnyik Viki az otthonából jelentkezett be. Néptáncosunk kifejezetten örült a dátumválasztásnak, mert épp a születésnapjára esett.

“Minden évben népviseletben ünneplem így a születésnapomat. Ilyenkor mindig szabadságot veszek ki, általában kimozdulunk valahova a párommal, idén azonban itthon fogunk tevékenykedni a kertben” – fejtegette a Mogyoród Ma-nak.

Egy nap népviseletben - otthon
Babják Zsuzsanna szatmári népviseletben sétált egyet a kertben
Fotó: Facebook

A borítóképet Bakó Ádám készítette.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük