Így állítunk májusfát a járvány idején

Nem marad el idén a szokásos májusfa-állítás, ám a többi eseményhez hasonlóan ez is rendhagyó lesz: szigorú járványvédelmi szabályok szerint rendezik meg. Az eddigi össznépi díszítés helyett most fél óránként két ember aggathat szalagokat.

Szigorú szabályok szerint zajlik majd az idei májusfa állítás a főtéren. A csapatokból mindössze két ember vehet részt a díszítésben, ők pedig egy előre meghatározott menetrend szerint, félóránként váltják majd egymást.

“Három évvel ezelőtt kezdtük díszbe öltöztetni Mogyoród főterét. A falu lakossága csapatokat alakít, és mindenki felszalagoz egy fát. Jó sokan jövünk, beszélgetünk, zsíros kenyeret eszünk, szóval ez egyfajta közösségi esemény is” – magyarázta Pásztor Julianna, szervező. – “Az idei év azonban rendhagyó lesz. Mindenképp szeretnénk, ha színes lenne a főtér, most úgyis olyan szürkék a hétköznapok. De ezt most csak szigorú szabályok betartásával tehetjük meg.”

Minden évben közösségi esemény a májusfa állítás, most egyszerre csak ketten díszíthetnek
Fotó: Pásztor Julianna

A szervezők a csapatokkal előzetesen egyeztetnek egy időpontot, egyszerre csak egy “csapat” lehet a téren, és egy fát csak egy-két ember díszíthet. Arra kérnek mindenkit, hogy selyem, textil vagy egyéb vízálló szalagokat hozzon, mert bár a krepp-papír szép, de ha esik, akkor szétázik.

“Tavaly 15-20 fát öltöztettünk fel, és nagyon reméljük, hogy idén is sikerül ennyit. Az első csoport május 2-án, szombaton fél 10-re érkezik, majd fél óránként követi őket egy új társaság – folytatta Julianna. – “Már sokan jelentkeztek, de természetesen vannak olyanok is, akik hezitálnak, vagy úgy döntöttek: nem jönnek. A testvértelepüléseinknek, Santa Lucia di Piavénak, és Madéfalvának természetesen mi díszítünk saját fát. Aki kedvet kapott, az még csatlakozhat: a +36703695968-os számon tud időpontot egyeztetni.”

A borítóképet Pásztor Julianna készítette.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük