Kit érint a KATA változás?

Kit érint a KATA változás?

Napok óta borzolja a kedélyeket a kisvállalkozók adójának gyors, radikális, és az érintettekkel való egyeztetés nélküli elfogadása. A fővárosban és több megyeszékhelyen tüntetések vannak, a könyvelők pedig alig győzik tájékoztatni az érintett ügyfeleiket. A KATA törvény változásait Morvai Natália okleveles adószakértő foglalta össze nekünk.

Kik is azok a KATÁS vállalkozók, akik most az utcán tiltakoznak az adózási formájuk megváltoztatása miatt? Azok a kisvállalkozók, akik havi 1 millió forintnál kevesebbet számláznak (évi 12 millió forint ugyanis a KATA felső limithatára), nincs anyag és más költségük, amelyet el tudnak számolni (mert akkor esetleg más adózási forma jobban megérné nekik), és vállalják, hogy kevesebb szociális ellátásért cserébe (a KATA után ugyanis csak minimális táppénz, gyed és nyugdíj érvényesíthető) havonta fix összeget adóznak: 50, vagy 75 ezret. Sokan főállás mellett keresetkiegészítésként választják a KATÁT, így a “fusimunka” sem zsebbe megy, hanem a számlák alapján visszakövethető, adóznak utána.

Foglalkozásukat tekintve sokrétűek, ide tartozik a legtöbb értelmiségi szabadúszó, többek között az írók, a fordítók, grafikusok, az újságírók (akik nem egy, hanem külsősként több szerkesztőségnek is dolgoznak), a korrektorok, a fotósok, de ugyanúgy a színész, az ügyvéd, a konduktor, a fejlesztő, a logopédus, a gyógytornász, a dietetikus, a masszőr is lehet KATA-s, ahogyan a vízszerelő, a villanyszerelő, a fodrász, a műkörmös, a taxis és a pizzafutár is. Megrendelőik között egyaránt szerepelnek vállalati ügyfelek és magánszemélyek. Eddig egy megkötésük volt: ha havi 250 ezer forintnál (ami nettó 200 000-res fizetést jelent) számláztak többet egy vállalkozásnak, akkor a különbözetre 40 százalékos büntetőadót vetett ki a NAV. Ez volt hivatott meggátolni a bújtatott foglalkoztatást, vagyis azt, hogy egy cég nem jelenti be az alkalmazottját, hanem számlát kér tőle, mondván, hogy neki is kedvezőbb a KATÁT fizetni, mint az annál jóval nagyobb közterheket.

A kormány a bújtatott foglalkozásra hivatkozva, gyorsított eljárásban július 12-én elfogadta az “új KATA törvény tervezetet”, melyet Novák Katalin köztársasági elnök alá is írt, majd hétfőn este megjelent a Magyar Közlönyben. A változtatások lényegét Morvai Natália adószakértő foglalta össze a Mogyoród Mának.

Kit érint a KATA változás?

  • Szeptember 1-től csak az választhatja a KATA adózási formát, aki kizárólag magánszemélyektől/lakosságtól szerez bevételt. Ez azt jelenti, hogy nem számlázhat egyéni vállalkozásnak, cégeknek (kft, bt, kkt, rt,stb.) alapítványnak, önkormányzatoknak, stb. A vízszerelő például adhat kisadózói számlát Tóth József csöpögő csapjának megszereléséért, de a társasház csapja javításáért már nem. Ez alól kivételt képeznek a (nem nyugdíjas) taxisok
  • Ősztől nem lehet katás adózású az egyéni ügyvéd, ügyvédi iroda, és a Betéti Társaságok. Akkor sem jogosultak, az új tervezet szerint az ősztől katázni, ha csak és kizárólag magánszemélyektől szereznének bevételt
  • Csak főállásban lehet az arra jogosultaknak katázni – azaz megszűnik a mellékállásként való kisadózás lehetősége, melyért eddig havonta 25 000 Ft-ot fizettek akik ezt választották. Szeptember 1-től a nyugdíjasok sem dolgozhatnak kisadózóként, akkor sem ha az 50 000 Ft-os összeget fizetnék, erre nincs lehetősége a jogszabály alapján
  • A KATA mértéke, az arra jogosultaknak egységesen 50.000,- Ft lesz havonta
  • Az éves KATA keret 18 Millió Ft lesz, a 12 Millió Ft helyett, várhatóan, annak aki jogosult lesz az új katára. Ugyanakkor az ÁFA alanyi mentes éves keret marad 12 Millió Ft
  • A jelenlegi tervezet szerint, aki kilép/akinek ki kell lépnie a KATA-ból, annak a 8 hónapnyi katás működésére is a keret 12 Milló Ft lesz.

Rengeteg pontosítandó kérdés merülhet fel a vállalkozásoknál, legfőképp az, hogy milyen további lehetőségeik lehetnek? Erre próbálunk választ találni Morvai Natáliával egy közös ÉLŐ bejelentkezésben 2022. 07. 11-án szerdán 11 órakor a Mogyoród Ma Facebook oldalán.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.