Gyönyörű ruhák, vidám tánc – ilyen volt a Mogyoródi népviselet kiadvány bemutatója

Gyönyörű ruhák, vidám tánc - ilyen volt a Mogyoródi népviselet kiadvány bemutatója

Hiánypótló kiadvány született meg az elmúlt évben: az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával elkészült a Mogyoródi népviselet című kiadvány, amely bemutatja közösségünk féltve őrzött, és szerencsére a mai napig használt viseleteit.

A Mogyoródi népviselet gyűjteményes kötet amellett, hogy szép és informatív, különlegessége mégis az, hogy a mogyoródi családok féltve őrzött régi ruháit, kendőit, hajdíszeit mutatja be. Ezek anyáról lányra szálltak, sokan őriznek ilyen darabokat a szekrényük mélyén. A Mogyoród Települési Értéktár Bizottság kezdeményezésére mindenki elővette, és megmutatta őket, valamint a hozzájuk kapcsolódó történeteket is elmesélték.

A Szüreti Mulatság programjába illesztett bemutatón ugyanis telt ház volt, és még az sem zavarta a nézőket, hogy időnként várniuk kellett az újabb viseletek érkezésére. Bemutatták az összes gyönyörű ruhát, amely a kis könyvben is látható, és bizony volt olyan modell, aki több összeállításban is színpadra lépett. Az átöltözés idején sem unatkozott a nagyérdemű: Simon Péter, a Karikás Táncegyüttes művészeti vezetője vezetésével és az Iszka banda zenéjére táncházban mulathattak.

A kiadvány bemutatóján Trabalka Szilvia alpolgármester mellett beszédet mondott Zachár Zsolt, a Mogyoród Települési Értéktár Bizottság elnöke, Paulovics Géza polgármester, Vécsey László, a térség országgyűlési képviselője, és Terék József előadóművész, a Pest Megyei Önkormányzat kulturális referense.

A 104 oldalas könyvben megjelennek a teljes év öltözködési szokásai, a viselőik kora, neme, családi állapota szerint. Helyet kaptak a régi, esetleg feledésbe merült, és a jelenlegi is használt népviseleti ruhák. Nem titkolt célunk, hogy a mogyoródi lányok és asszonyok bármikor be tudjanak öltözködni hiteles szempontok alapján – fejtegette Zachár Zsolt.

Példamutató, ahogyan összeszedték és őrzik a mogyoródiak a régi kultúrát. Sok helyen kidobták ezeket a ruhákat, ők pedig megjavították és utángyártották – tette hozzá Vécsey László.

Terék József a magvas gondolatok mellé egy csoda szép dallamot is hozott: tárogatóján eljátszotta az általa szerzett Pest megyei verbunkost.

Az estéről Isza Ferenc készített galériát.

Ossza meg másokkal is a cikket!

2 hozzászólás

  1. A kiadványt meg lehet esetleg valahol venni/ rendelni? Köszönöm, Veronika

    1. Author

      Kedves Veronika!
      A Polgármesteri Hivatalban, illetve a Mogyoród Turisztikai Kft.-nél lehet ingyenesen kapni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük