Olasz vendégek Mogyoródon

Olasz vendégek Mogyoródon

Az augusztus 20-ikai hosszú hétvégén az olaszországi testvértelepülésről, Santa Lucia di Piave-ból voltak vendégeink, akik a vírushelyzet óta először látogattak Magyarországra. Mogyoródon egyre népszerűbb az olasz nyelv és kultúra: az olasz nyelvi klub ősszel két új csoportot is indít, szeptemberben pedig gasztro-túra indul Venetóba.

Olasz vendégek Mogyoródon
A Hungaroring kihagyhatatlan program

Alaposan kihasználta a magyarországi tartózkodásuk minden percét a testvértelepülésünkről, Santa Lucia di Piavéból érkezett társaság. A pénteki megérkezésüket követően vacsora és budapesti tűzijáték-nézés volt a program. Szombaton az utazás fáradalmait az egerszalóki fürdőben pihente ki a csapat, majd este a Mogyoródi Testvértelepülési Bizottság vacsorával köszöntötte őket a csodálatos panorámájú Kamarás Panzióban a Hungaroring felett. Vasárnap a reggeli után a folyamatban lévő és a már megvalósult beruházások helyszíneit keresték fel Mogyoródon, Trabalka Szilvia alpolgármester és Kamarás Tamás mesélt nekik a mogyoródi csatáról és a Szent László királyhoz fűződő hagyományainkról. Jártak a bölcsődénél, az egészségháznál, a Szent László emlékhelynél, a malomnál és a Kilátónál. Ebéd után a WTCR futam megtekintése következett a Hungaroringen. Vendégeink hétfő reggel indultak haza, és abban a reményben köszöntünk el tőlük, hogy szeptemberben találkozunk Santa Lucia-ban!

Olasz vendégek Mogyoródon
Meglátogatták a szépülő kilátót is

Gasztro-túra a testvértelepülésre

Szeptember 17-20 között ugyanis gasztro-túrát szervez Venetóba a Mogyoródi Testvértelepülési Bizottság. Odafele úton, az első napon szlovén termelői ételeket lehet kóstolni, majd gyönyörködnek a híres lipicai ménesben. A második napon felfedezik testvértelepülésünket, Santa Lucia di Piavét, meglátogatják Borguluce gróf birtokát, ahol a helyi prosecco mellett gasztronómiai remekeket is kóstolnak. Az esti kézműves sörfesztivál előtt egy helyi pizzériában költik el a vacsorájukat. A harmadik napon az Alpokba vezet az útjuk, egy barlanglátogatás után sajtokat kóstolnak, és egy hegytetőről megcsodálják a nem oly távoli Velencét is. A nap végén tradicionális olasz vacsora és egy meglepetés várja a csapatot a szálláson. A negyedik nap a hazaúté, ám menet közben még megállnak a Grado-i tengerparton fürödni egyet.

Olasz vendégek Mogyoródon
Vacsora a Kamarás Ring House-ban. A következő találkozó Santa Lucia di Piavéban lesz!

Divat olaszul tanulni

A koronavírus nemhogy visszavetette, de egyenesen berobbantotta a mogyoródiak nyelvtanulási kedvét: az Enitalia nyelvcsoportjaiba sok új tanuló jelentkezett. Amíg lehetett, megtartották az órákat személyesen, majd skype-on keresztül folytatták az olasz nyelv tanulását. Enikő hat csoportjába most hatvanan járnak, a nagy érdeklődés miatt ősszel újabb csoport indul: csütörtökön 16:30-18:00 óráig Mogyoródon, a Polgármesteri Hivatalban. A gyerekekkel Györgyi foglalkozik a MiniEnitalia keretében, a haladóknak pedig Pietro tart anyanyelvi órákat.
Az a célunk, hogy az olasz nyelv és kultúra iránt érdeklődő családok egyszerre, együtt járhassanak hozzánk, és közösen utazhassuk be Itáliát. A mi óráink ugyanis nem csak a nyelvtanulásról szólnak, megismerkedünk az olasz kultúrával is, emellett közösséget építünk. Havonta legalább egyszer az órákon kívül is összejövünk, kirándulunk és filmezünk: olyanok vagyunk, mint egy baráti kör. – fejtegette Enikő.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.