Oratórium: itt biztonságban vannak a gyermekeink

Oratórium: itt biztonságban vannak a gyermekeink

Azt, hogy mi az az oratórium, senkinek nem kell magyarázni Mogyoródon. A Don Bosco nővérek közel harminc éve törődnek gyermekeinkkel, vesznek részt a mindennapjainkban. Az idén tavasszal még kétséges volt, hogy lehet-e oratórium, szerencsére azonban minden a legjobban alakult.

Vidám énekszó szűrődik ki a Don Bosco nővérek otthonából. A Mogyoródon élőknek ismerős és otthonos élmény: 1992 óta minden nyáron így megy ez, amikor reggelente közös énekléssel megkezdődik az oratórium. A tábor, amelyben a falu legtöbb középkorúja részt vett fiatalként, és nem is kérdés számukra, hogy amikor eljön az ideje, küldik-e a majd a gyermekeiket.
A lelkesen éneklő fiatalok között tiszta tekintetű, szürke ruhás apáca sétál, és gyengéden megsimítja a kis fejeket, válaszol a kérdésekre: ő Ági nővér, a szerzetesrend vezetője, a tábor egyik főszervezője.

Oratórium: itt biztonságban vannak a gyermekeink

Az óvodától az egyetemig

„Óvodától az egyetemig végigkísérjük a gyermekek életét. Vigyázunk rájuk, erősítjük az álmaikat, és segítünk nekik a kiteljesedésben.

Ez a közösség, úgy tapasztaljuk, pozitív hatással van a gyerekek életére, stabil és megtartó értékeket ad nekik.

Ez különösen fontos lesz akkor, amikor tinédzserek lesznek” – meséli Ági nővér. – „Mogyoródon mi tartjuk fenn a Laura Vicuna Római Katolikus Óvodát, nyaranta pedig hittantábort, gyermekfelügyeletet és oratóriumot szervezünk. Nyolcadikos korig jöhetnek táborozni a gyerekek, utána pedig animátorként csatlakozhatnak hozzánk. Nagyon komoly, kétéves képzésen vesznek részt, ahol kommunikációs technikákat, szervezési, csoportvezetési alapismereteket is tanulnak. Országos tanfolyamokra is járnak, és meglátogatjuk velük az Olaszországban élő szalézi rendet.”

Oratórium: itt biztonságban vannak a gyermekeink

Légy az életed főszereplője

Az animátorokon látszik, hogy magabiztosan vezetik a csapataikat, Ági nővér szerint azonban náluk nem csak a nagy önbizalommal rendelkező, könnyen kapcsolatot teremtő fiatalok érvényesülnek.
„A visszahúzódó, csendes gyermekből is lehet jó vezető, csak meg kell találnia a helyét a világban.

Mi megmutatjuk, hogy van itt feladata, hogy fontos, és ő a főszereplő: az élete főszereplője.

Azt, hogy mennyire sikerül mindezt átadni, nem tudhatjuk előre. Titkunk nincs, mindössze annyit teszünk, hogy szeretjük a gyermekeket, itt családban vannak, itthon vannak” – mosolyog az apáca.

Oratórium: itt biztonságban vannak a gyermekeink

Isten vigyáz ránk

A gyermekek tekintetén látszik ez a nyugalom és biztonság. Mindenki felszabadult, átadja magát az éneklésnek, majd később a közös táncnak, csapatjátékoknak, mókázásnak. A társaság vegyes: a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztály képviselteti magát, sőt az animátorok között néhány fiatal felnőtt is van.
„Az idei év másként alakult, mint az eddigiek. A koronavírus miatt sokáig kétséges volt az is, hogy egyáltalán tarthatunk-e tábort. A szokásos egy hónapos időtartam helyett most két hét gyermekfelügyeletet és ugyanennyi oratóriumot vállaltunk, csökkentett létszámmal. A kirándulások és múzeumlátogatások is elmaradnak. Az animátorokkal az idén Romániába, a Fekete-tenger mellé is elmentünk volna, fájdalom, de erről is le kellett mondjunk” – sorolta a nővér. – „Viszont itt vagyunk, jól vagyunk, látjuk az örömöt a gyermekek szemében, és tudjuk, hogy Isten vigyáz ránk. Ennél nem is kell több.”

Oratórium: itt biztonságban vannak a gyermekeink

Köszönőlevél

Ági nővér köszönőlevelét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

„Az egész oratórium nevében szeretnénk megköszönni Polgármester Úrnak és a Képviselő-Testületnek a 2.000.000 Ft. pénzügyi támogatást, amelyet idén kaptunk. Hatalmas segítség volt ez nekünk, mert így meg tudtuk újítani azt a közeget, amelyben évenként sok-sok gyermeket fogadunk, foglalkoztatunk és nevelünk. A támogatásból meg tudtuk újítani az oratórium technikai eszközeit, a gyerekek foglalkozásaihoz használt kellékeket és új játékokat is kaphatott az oratórium.

A nyári oratórium keretében már intenzíven használjuk a kapott eszközöket, és bizonyossággal mondhatjuk, hogy az összes animátor, segítő és nővér munkája könnyebbé vált, a gyerekek pedig nagyon élvezik a játékokat és kellékeket. Ezúton köszönjük bizalmukat és támogatásukat, melyek nélkül nem valósulhatott volna meg ez a sok minden. Isten áldása kísérje jótékony tevékenységüket! Hálás a szívünk mindenkiért, aki hozzájárult ahhoz, hogy az idei nyári oratórium összes programja megvalósulhatott és szuperül sikerült.

Köszönjük az animátoroknak, kisanimátoroknak és az összes önkéntesnek és segítőnek, akik a frontvonalban vitték a hátukon az oratóriumot, idejüket és energiájukat felajánlva és feláldozva a gyerekekért.

Köszönjük Miklós atyának, hogy ő is támogatta az oratóriumot imáival, és általa tarthattuk meg a záró szentmiséket is.

Köszönjük még a szalézi munkatársaknak és minden támogatónak is, akik, mint minden évben, idén is sokat segítettek, a háttérből vigyáztak ránk, hogy a vírushelyzet ellenére is meg tudjon valósulni a nyári oratórium.

A szülők támogatása és nyitottsága is nagyon sokat jelentett számunkra, köszönjük ezt nekik.

Végül, de nem utolsó sorban köszönök mindent a nővértársaimnak, akik fáradhatatlanul munkálkodtak azért, hogy a gyerekek, az animátorok és mindenki jól érezze magát itt az oratóriumban. Minden idejüket és energiájukat annak szentelték, hogy előkészítsék és vezessék az oratóriumot, hogy minél színvonalasabb programokban lehessen a gyerekeknek részük. Köszönöm nekik a sok-sok munkát, imát és áldozatot!

Hálával: Ági nővér”

További képeket Isza Ferenc galériájában találtok.

 
Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük