Telephelyet kaptak a tűzoltóink

Telephelyet kaptak a tűzoltóink

Telephelyet kapott az önkormányzattól a Mogyoródi Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a kulcsokat Paulovics Géza polgármester adta át hétfőn délelőtt. A mogyoródi lakosokat tíz önkéntes tűzoltó segíti a műszaki mentésekben 2019 óta. Az előző lapszámunkban vezetőjükkel, Gál Richárddal a megalakulásról és a további tervekről beszélgettünk.

2019 vége óta létezik a Mogyoródi Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely 9-10 főt számlál, melyből 5-6 ember vonulni is szokott a káreseményekhez. Mostantól már a saját telephelyükön tarthatnak ügyeletet: miután a képviselő-testület megszavazta, hétfő délelőtt Paulovics Géza polgármester ünnepélyesen átadta nekik a Középhomoki úton található önkormányzati ingatlan kulcsát, és aláírták a használati szerződést.

Telephelyet kaptak a tűzoltóink
Kulcsátadás a Középhomoki úton – most már saját telephelyen ügyelhetnek / Fotó: Isza Ferenc

Hölgy is van a tagok között

“Az egyesületi tagság teljes mértékben önkéntes, a szabadidőnkben csináljuk. Én például ipari alpinista vagyok főállásban, de van köztünk irodista, mezőőr, hivatásos katona és könyvelő is. Mindenki elhivatott a segítségnyújtás iránt: én például világ életemben elsőként rohantam a káresetekhez menteni. Mentőkutyásként kezdtem, ám műszaki mentés felé húzott a szívem. Több egyesületben is tag voltam, de úgy éreztem a mogyoródiaknak és a környékbelieknek szeretnék a leginkább segíteni” – fejtegette Gál Richárd. – “Rendelkezem egy önkéntes tűzoltó alaptanfolyammal, és a tűzoltásvezetői kettes vizsgával. Összeverbuváltam egy jó kis csapatot, a legtöbbünk mogyoródi vagy környékbeli. Mindenki műszaki érdeklődésű, és van egy hölgy is, aki mentőkutyával erősít minket.”

Műszaki mentésben segítenek

Mogyoródon az elmúlt két évben mindössze két tűzeset volt, emellett kisebb tarlótüzek előfordultak. Az önkéntes tűzoltóknak fecskendőjük egyelőre nincs, így a műszaki mentésben tudnak részt venni, támogatva a gödöllői hivatásos bajtársaikat.
Az Önkormányzat folyamatosan támogatja az elképzeléseinket, most például be tudtunk szerezni egy olyan eszközt, amellyel a tarlótüzeket tudjuk oltani. Nagyon szeretnénk egyszer saját fecskendőt is, de egyelőre ez egy távoli célkitűzés – fejtegette Gál Richárd. – Főként fakidőlésekhez, elárasztott pincékhez, viharkárokhoz hívnak minket, de Pünkösdkor például egy villanyoszlopon fennragadt cicát mentettünk.

Telephelyet kaptak a tűzoltóink
Használati szerződés aláírása a Polgármesteri Hivatalban / Fotó: Isza Ferenc

Jövőbeli tervek

Az Egyesület együttműködik a Gödöllői Tűzoltósággal, az Isaszegi Önkéntes Tűzoltókkal, valamint Mogyoród Nagyközség Önkormányzatával.
– Az önkéntes tűzoltóságnak három szintje létezik: az első szinten lévők önállóan is beavatkozhatnak, a második stációban ügyeletet adnak, és a hivatásos lánglovagok megérkezéséig segítenek, a harmadik osztályban hagyományőrzéssel foglalkoznak. Mi egyelőre a harmadik lépcsőn állunk, de szeretnénk a másodikra felkerülni – fejtegette Richárd. – Ehhez azonban folyamatosan új tagokat kell toboroznunk, és új eszközöket beszereznünk. Ezen dolgozunk most minden erőnkkel.

Telephelyet kaptak a tűzoltóink

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük