A legnagyobb ajándék az egészség

A legnagyobb ajándék az egészség

A szeretet ünnepén bár sok ajándék került a fa alá, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mindegy, mit rejtenek a színes papírba zárt csomagok, mert a legnagyobb kincsünk az egészségünk. Azért, hogy ezt megőrizhessük, Sleisz Norbertné Viktória, az egészségügyi és szociális feladatokért felelős tanácsnok több értékes javaslatot is megosztott velünk.

A legnagyobb ajándék az egészség

Ízek és illatok bűvöletében

Nem titok, hogy az immunerősítés kulcsszerepet játszik abban, hogy mennyire leszünk fogékonyak a vírusokra, baktériumokra. Éppen ezért fokozottan ügyelni kell a komplex vitaminbevitelre, melyek közül a C- és D-vitaminok kifejezetten fontosak. De mit tehetünk még?

-Akadnak természetes immunerősítők, mint a vöröshagyma, fokhagyma, savanyú káposzta, melyek segítik felvenni a harcot a szervezetre leselkedő betegségekkel szemben. A rendszeres folyadékbevitel is nagyon fontos. Az ánizs-, a hársfa-, a csipkebogyó- és a gyömbérteák fogyasztása támogatja a szervezetet a nehéz időszakban és a megelőzésben is Párologtatáshoz többfajta illóolajat is használhatunk, melyek jótékony hatásúak. Ilyen az eukaliptusz vagy a borsmenta is. A teafaolaj pedig rendkívül sokoldalú fertőtlenítő és gombaölő hatással is bír – mondja Sleisz Norbertné Viktória, akit a járványról is kérdeztünk.

A tiszta maszk nyújt védelmet
Szakértőnk szerint a mindennapos használatú tárgyak (billentyűzet, kilincsek, asztal stb.) fertőtlenítése mellett fontos a napi többszöri szellőztetés, valamint a friss levegőn való tartózkodás is.

  • A sok fertőtlenítőhasználattól és kézmosástól a kezünk könnyen kisebesedhet, ezért érdemes ápoló vagy hidratáló krémeket használni. Személy szerint az illatmentes verziót javaslom ezekből, mert ez még kíméletesebb a bőrrel. Az is segít, ha kesztyűt használunk a vásárláskor vagy a tömegközlekedési eszközökön utazva – javasolja Viktória, majd hozzáteszi:

– Az egyszer használatos, textil szájmaszkok és az FFP2-3 jelzésű, sebészeti maszkok viselési ideje kb. 2-3 óra. Ezután előbbieket 60 fokon célszerű kimosni és vasalni – illetve pluszban teafaolajat is csepegtethetünk ezekre. Aki viszont beteg, az szájmaszkban se menjen közösségbe!

Negatív helyett pozitív gondolatok
A médián keresztül renget hír ömlik ránk nap mint nap. Viktória szerint azonban mentálisan nem tesz jót, ha ezekből túl sokat fogadunk be.

  • Ne nézzük folyamatosan a híreket vagy az internetet, menjünk inkább sétálni, ami immunerősítő is és az emberi kapcsolatokra is pozitívan hat. Ha szorongunk, beszéljünk olyan emberekkel, akik ezt oldani tudják! Keressük szeretteink közelségét (telefonon, interneten), mert megnyugtató hogy az ember nincs egyedül ebben a helyzetben. Azt gondolom, a pozitív gondolatok elősegítik az egészséges szervezet működési mechanizmusának fenntartását. A stressz és szeretet ünnepe nem fér meg egymással. Lassuljunk le, koncentráljunk magunkra, az egészségünkre, családunkra!

Kiemelt fotó: Freepik/Portréfotó: Sleisz Norbertné Viktória

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük