Így adták át az Egészségházat

Így adták át az Egészségházat

Június utolsó vasárnapján hivatalosan is átadták az új Egészségházat, egyben Semmelweis nap alkalmából köszöntötték a település egészségügyi dolgozóit.

Június utolsó vasárnap délutánján zsúfolásig megtelt az újonnan épült és nemrég megnyitott Dr. Kamarás József Egészségház közösségi terme. Az alkalom kettős volt: egyrészt a veszélyhelyzet elmúltával hivatalosan is átadásra került az egészségház, megköszönve mindazok munkáját, akik nélkül a létesítmény nem valósulhatott volna meg, akik a pályázatírástól a kulcsátadásig, a tervezéstől a kivitelezésig végigkövették az eseményeket: Bujdosó Brigitta, Morvai Balázs, Bereczki László, Láris Barnabás, Pintér Balázs és Paulovics Géza polgármester.

Hutter József képviselő Dr. Kamarás József életútját mutatta be a megjelenteknek, akik közt a Doktor úr unokái, dédunokái is jelen voltak.

Az esemény másik részében Semmelweis nap alkalmából köszöntötték a település egészségügyi dolgozóit, egy kis ajándékkal kedveskedve nekik. Almási-Kiss Zsuzsanna Zöld Attila Semmelweis napi köszöntőjét szavalta el, dr. Szabó István képviselő pedig ünnepi gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel.
A programot koccintás és az egészségház megtekintése zárta.

Ki volt dr. Kamarás József?

Kamarás József 1898-ban született Mogyoródon. Tehetsége, éles esze már igen korán megmutatkozott. A Minorita Rendi Főgimnázium után beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karára, majd 1925-ben teszi le az orvosi esküjét. A kórházi gyakorlatokat követően szülőfalujában, Mogyoródon lett magánorvos, majd 1933-tól körzeti orvos.

Így adták át az Egészségházat
Igazi úriember volt, mindenhova lovaskocsival járt
Fotó: családi archívum

Praktizálása mellett szakorvosi vizsgákat is tett: belgyógyász, gyermek, röntgen és fogszakorvos is volt egyben. Egészen kivételes felkészültségű gyógyító hírében állt, a környező községekből is rengeteg páciens járt hozzá. Olyannyira elhivatott volt, hogy éjjel-nappal kereshették a betegei. Korszerű és tágas rendelőjébe beszerzett egy röntgen gépet is, amely falusi viszonylatban igen ritka, szinte kuriózum volt. Különösen nagy gondot fordított a gyermekek egészségének megőrzésére: rendszeresen látogatta az iskolát, az óvodát, vizsgálta a gyermekeket és figyelemmel követte az egészségügyi feltételeket a gyermekintézményekben.

Lovas kocsival járt a faluban a betegeihez, ha kellett fogat húzott, máskor szülést vezetett le. A község életébe nemcsak a gyógyító munkájával kapcsolódott, tagja volt az Elöljáróságnak is. Orvosi hivatása mellett családi földjein gazdálkodott is. A háború utáni évek az ő életét is megváltoztatták: 1950-ben koncepciós per kapcsán elítélték, mint megannyi értelmiségit, osztályidegent az országban. 1957-től gyógyított újra, fáradhatatlanul őrizve a falu lakosságának egészségét, szinte haláláig szolgálta tudásával Mogyoród lakóit.

Így adták át az Egészségházat
Az elhivatott gyógyító haláláig szolgálta Mogyoród lakóit
Fotó: családi archívum

Mogyoród Nagyközség Önkormányzata posztumusz díszpolgárrá avatta 2000. március 14-én. Leszármazottai ma is itt élnek közöttünk, unokái: Kamarás József, Hegedűs Istvánné Kamarás Erzsébet, és Vér Istvánné Kamarás Etelka családjaikkal a dédunokákkal, ükunokákkal együtt őrzik emlékét.

Az intézmény átadásáról Kertész Bálint készített képgalériát.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük