Ezért fontos kitakarítani a vízelvezető árkot

A tavaszi esőzések komoly problémákat okozhatnak, ha a vízelvezető árkok és átereszek nincsenek rendesen kitisztítva, karban tartva. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, ellenőrizze őket!

A csapadékos időjárást követően több településen gondot okoz, vagy gondot okozhat a megnövekedett belvíz, összegyülemlett esővíz. A nagyobb vízkárok megelőzése érdekében különös gondot kell fordítani vízelvezető árkok, átereszek meglétére, tisztítására, karbantartására. A talaj vízbefogadó-képessége egyre inkább csökken, a belvíz-gondok elkerülése érdekében nagyon fontos a vízelvezetők karbantartása, tisztítása. A belterületi vízelvezető árokrendszerek karbantartása az év minden időszakában kiemelt fontosságú – az állampolgárok feladata is.

A jelentős mennyiségű csapadék miatt kialakulhatnak belvizes elöntések, ezért kérjük, hogy: a lakosok biztosítsák az ingatlanjaik előtti közterületi csapadékelvezető árkokban a szabad vízlefolyást, a tulajdonosok gondoskodjanak az ingatlanuk területén felgyülemlett csapadék belvízelvezető rendszerbe történő kivezetéséről. A települések árokrendszerei csak akkor tudják hatékonyan elvezetni a felgyülemlő és lefolyó vizet, ha karbantartásuk folyamatos. A tisztítással elérhető, hogy a kialakított rendszerek a lehető legtöbb vizet elvezessék.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény végrehajtásáról szóló 30/1988.(IV.21.) MT rendelet 33.§(1) bekezdésében foglaltak szerint a közút mellett fekvő ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni arról, hogy az ingatlanáról a közútra vagy az árokba a közút kezelőjének engedélye nélkül hordalék és csapadékvíz ne kerülhessen.

Aki a fent leírtakat elmulasztja, az Önkormányzat rendelete alapján közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást tanúsít (19/2018.(XI.6.) 9§ (1) i) pont), mely cselekedet bírságot vonhat maga után.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük