Így tudnak segítséget kérni a bántalmazottak

Így tudnak segítséget kérni a bántalmazottak

Mobilalkalmazáson keresztül is tudnak segítséget kérni a bántalmazó kapcsolatban élők, illetve a környezetük. A Bright Sky HU minden platformra letölthető, megtalálhatók benne a kapcsolati erőszak felismerését segítő oktató tartalmak, illetve a regionális segítő szervezetek elérhetőségei is.

Kevés olyan digitális megoldás létezik, amely tájékoztatja, illetve támogatja a kapcsolati erőszak érintettjeit és környezetüket. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt a bántalmazottak a korábbinál is nehezebben tudnak kapcsolatba lépni a segítő szervezetekkel, így még nagyobb szükség van újfajta fejlesztésekre. A Bright Sky HU applikáció bevezetése pedig technológiai mérföldkő lehet a bántalmazó kapcsolatban élők segítésében. A fejlesztő, a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy az alkalmazással minél több érintettnek és a környezetükben élőknek is átfogó információt, valamint elérhető, gyors támogatást nyújtsanak a technológia segítségével.

Így tudnak segítséget kérni a bántalmazottak

Az alkalmazás számos funkcióval segíti az áldozatok és környezetük tájékozódását a kapcsolati erőszak témájában. Az „online biztonsági útmutató” menüpont alatt az áldozatok hasznos információkat találnak arra vonatkozóan is, hogy miként óvhatják meg digitális intimszférájukat, email és közösségimédia-fiókjaikat a bántalmazótól. A felhasználók többek között egy rövid, 12 kérdéses gyorsteszt megválaszolásával elemezhetik saját helyzetüket és megtudhatják, valóban bántalmazó-e a párkapcsolatuk, illetve esettanulmányokat olvashatnak a szexuális beleegyezés és zaklatás témakörében. A Bright Sky applikációval veszélyhelyzetben az érintettek és környezetük azonnali segítséget kérhetnek a szakmai szervezetektől és a hatóságoktól.

„A kapcsolati erőszak bűncselekmény, ezért arra bíztatjuk az érintetteket, hogy mielőbb forduljanak a rendőrséghez. Erre több lehetőségük is van: a 112-es segélyhívó telefonszám tárcsázása mellett akár a helyi rendőrkapitányságokon személyesen vagy online, a police.hu oldalon, illetve a Bright Sky applikáción keresztül is felvehetik velünk a kapcsolatot. A rendőrségnél nagyon komolyan vesszük a bántalmazással, zaklatással kapcsolatos bejelentéseket, és szoros együttműködésben dolgozunk a terület szakértőivel. Úgy gondoljuk, hogy a Vodafone Alapítvány Bright Sky applikációja egy újabb hasznos segélyhívó csatorna lesz a bajbajutottak számára.” – mondta Barabás Ildikó alezredes, az ORFK munkatársa.

(Borítókép: Pixabay)

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.