Interneten ünnepeljük a kultúra napját

Interneten ünnepeljük a kultúra napját

Másképp ünnepeljük az idén a Magyar Kultúra napját: 2021-ben ez a rendezvény is a virtuális térbe költözött. A Juhász Jácint Művelődési Ház nem hagy minket műsor nélkül: pénteken 15 órától a Facebook oldalukon élőben nézhetjük az ünnepi műsort Szrapkó Nándor előadásában.

Szép hagyománya van Mogyoródon a Magyar Kultúra napjának: ilyenkor évről évre összegyűlünk, élvezzük a színvonalas műsort, és együtt örülünk azokkal, akik megkapták a település kulturális elismerését, a Juhász Jácint díjat. Az idén minden másképp alakul: személyesen ugyanis nem tudunk találkozni. Közös ünneplés helyett az online térben lehetünk együtt: január 22-én pénteken 15:00 órakor, a Juhász Jácint Művelődési Ház Facebook oldalán élő adásban követhetjük az ünnepi rendezvényt, melyen Szrapkó Nándor színművész lép majd fel. A kedcsináló videó itt látható.

Interneten ünnepeljük a kultúra napját
Szrapkó Nándor verset mond majd a Kultúra Napján a mogyoródiaknak / Fotó: Facebook

Az idén sajnos nem csak a személyes találkozásról kell lemondanunk.

“Úgy döntöttünk, hogy a Juhász Jácint díjak átadását későbbre halasztjuk. A díjazottak meglennének, ám az elismerés értékét nagyban növeli az, hogy személyesen adjuk át, az település színe-java előtt.” – fogalmazott Marosán László, a művelődési ház vezetője.

Egy kis történelem 

Magyar Kultúra Napját 1989-ben ünnepeltük meg először. Farsang Árpád zongoraművész vetette fel az ötletet még 1985-ben. A január 22-i megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. A Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén döntött a rendezvényről, és 1989 januárjában ők is szervezték meg az első alkalommal. Azóta évről évre rendre ünnepeljük ezt a napot, 2012-ig még az oktatással, pedagógiával kapcsolatos elismeréseket is ekkor adták át. Azért épp január 22-én, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük