Ki vágja ki a fát?

A fák kétségkívül növelik egy ingatlan értékét, ám bizonyos esetekben mégis előfordulhat, hogy ki kell őket vágnunk. Másra kell azonban ügyelni, ha csak a kertünkben tesszük mindezt, és másra, amikor közterületen. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében az ingatlanok előtti fák és bokrok helyzetét elemzi.

A közelgő őszi időszak beköszöntével megszaporodhatnak a szeles, viharos napok. Az utóbbi időben nagyon sok beavatkozás történt magasra nőtt fák kidőlésével kapcsolatban (viharkár). Ennek megelőzése érdekében fokozott figyelmet kell szentelünk a házunk körül találhatók fákra és bokrokra, hogy egy nagyobb vihar esetén minél kevesebb kár történjen fakidőlés, vagy ágleszakadás miatt.
A közutakat kísérő zöldsáv (más néven közhasználatú zöldfelület) területére ültetett fa és cserje a közút tartozékát képezi az 1988. évi I. törvény alapján, így ezen fák tulajdonjoga függetlenül attól, hogy azt magánszemély finanszírozta-e, az ingatlan tulajdonosáé lesz.
Az önkormányzat jegyzője azonban nemcsak kérelemre, hanem hatósági jogkörében is dönthet egy fa kivágásáról. Olyan esetben szokott ez megtörténni, amikor az az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyezteti, és e veszély másként nem hárítható el.
Különösen figyelni kell az olyan növényzetet (fa, bokor), amelyik magasra nő meg, és szétterülő gyökérzete van, ugyanis fokozott veszély forrása lehet szeles, viharos időszakban. Minél magasabb, annál könnyebben kifordul a földből, ágak szakadhatnak le róla, és lakóépületre, szerencsétlenebb helyzetben emberre dőlhet. A magán tulajdonban okozott károkon felül nem elhanyagolható a közművekben keletkező kár (vezetékek leszakadása, villanyoszlopok kidöntése, stb…).

(Borítókép: Pixabay)

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük