Mindent törlő állami szoftver jár a tartós adathordozók mellé

2021 novemberétől kötelezően jár minden egyes tartós adathordozó eszközhöz egy ingyenes program, amivel mindenki saját maga tudja véglegesen törölni a személyes adatait a készülékéről.

Új szolgáltatás biztosítja 2021. novemberétől a fogyasztók magánszférájának védelmét: a kereskedőket kormányrendelet (726/2020. (XII.31.)) kötelezi arra, hogy minden egyes tartós adathordozó eszköz mellé adjanak át a számla és a jótállási jegy mellett egy egyedi azonosítóval rendelkező címkét. Az ezen található kód segítségével a vevő telepíteni tud egy felhasználóbarát, állam által elismert, ingyenes, hitelesített szoftvert, amellyel saját magának tudja végrehajtani készülékén a végleges adattörlést. A program a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján található. Az egyedi címkék szigorú átadási és elszámolási nyilvántartás mellett kezelhetők!
Tartós adathordozó eszköznek számítanak az Android vagy IOS operációs rendszerű készülékek, az informatikai hardver eszközök (pl. személyi számítógép, notebook, szerver stb.), a mágneses vagy statikus elektromos (FLASH) tárolási elvű tartós adattároló (pl. merevlemez (hard disk drive, HDD), szilárdtest meghajtó (solid-state drive, SSD, pendrive (USB vagy egyéb csatolóval rendelkező flash memória). További információk ezen az oldalon találhatók.

Tájékoztatás a mogyoródi kereskedőknek

A kereskedőknek igényelni kell az egyedi azonosítóval rendelkező címkéket, és azokat a Kormányhivatalnál vehetik át. Bővebb információk az alábbi linken érhetőek el. Az igénybejelentő lapot innen lehet letölteni.

A címkét a cégjegyzésre jogosult vezető, illetve a meghatalmazottja veheti át, az egyedi címkék igényléséhez be kell mutatni eredetiben az alábbi dokumentumokat a PMKH Gödöllői Járási Hivatalában (2100 Gödöllő, Kotlán Sándor u. 3.):
– kereskedelmi tevékenység végzésére való jogosultság igazolása (működési engedély vagy igazolás)
– Aláírási címpéldány, vagy általános meghatalmazás
A kormányrendelet betartását az illetékes Fogyasztóvédelmi hatóságok fogják ellenőrizni, a címkék hiánya eljárási bírságot vonhat maga után.

(Illusztrációinkat a Pixabay biztosította)

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük