“Egymást segítve a nehéz időszakban” – Paulovics Géza polgármester évértékelője

"Egymást segítve a nehéz időszakban" - Paulovics Géza polgármester évértékelője

Kedves Mogyoródiak!

A járvány okozta válság súlyosan érintette az önkormányzatunkat, ami a jövőnkre is kihat a következő néhány évben.

Jó hír azonban, hogy munkánknak megvan az eredménye és a központi elvonásokat ellensúlyozza, hogy idén közel 150 millió forint támogatást nyertünk el.

Örömmel adtunk hírt arról, hogy a bölcsőde építésére 34 millió forintos többlettámogatást kaptunk, így végre létrejöhet Mogyoród első, 24 férőhelyes bölcsődéje, ami az elkövetkezendő időszak egyik legnagyobb beruházása lesz. Számunkra nagyon fontosak a családok, ezért is jó érzés, hogy következő évtől a kisgyermekeink is részesülhetnek bölcsődei ellátásban. A Berekakácos út megépítésére is nyertünk pályázati forrást. Ezt önkormányzatunk saját pénzből kiegészítette, így – ha az időjárás engedi – a karácsonyi időszakra végre el is készülhet az új út. Ezzel a 32 millió forintos beruházással egy évtizedes probléma oldódik meg településünkön.

Jó volt látni és megtapasztalni, hogy a sok lemondás mellett milyen példaértékű volt az az összefogás, amit a tavaszi időszakban lakosaink megtettek azért, hogy egymást segítve előre tudjunk lépni ebben a nehéz időszakban. Nagyon sok olyan baráti, emberi kapcsolat alakult ki, ami – ha nincs ez a válsághelyzet – talán soha sem jön létre.

Köszönöm azok segítségét, akik a teljes karantén időszaka alatt önfeláldozón támogatták az itt élő idősebb korosztályt gyógyszerrel, élelmiszerrel, egyéb módon.

Idén közösségi szinten kellett megtanultunk a láthatatlan vírussal együtt élni, ami emberi sorsokat, illetve az önkormányzat teljes eddig megszokott gyakorlatát felülírta. Köszönjük, hogy a lakosság partner volt az online ügyintézésben, ami a személyes találkozók csökkentésével elengedhetetlen a vírus elleni harcban.

A 2021-es költségvetésünk megtervezésekor nagyon körültekintően jártunk el, és büszkén állíthatom, hogy a működésünk a csökkenő bevételek mellett is biztosítva van. Azon a határon vagyunk, ami élhetővé teszi a településünket és a jövőbeli fejlesztéseinket sem veszélyezteti. Az a legnehezebb ennek az időszaknak a kezelésében, hogy nem tudjuk, hogy mivel állunk szemben. Meddig tart a járvány időszaka? Milyen hatásai lesznek? Próbálunk előre számolni, gondolkodni, de az igazi elszámolás akkor fog megtörténni a valóságban, amikor ez a rendkívüli történelmi helyzet egyszer majd véget ér. Akkor lehet majd visszatekintve elemezni azokat a hibákat, amelyeket esetleg nem vettünk észre menet közben, vagy azokat a pozitívumokat kidomborítani, amelyek “zsigerből jöttek” és jó megoldást eredményeztek.

A művelődési ház építése a következő nagy projektünk, amellyel a terveink szerint haladunk. Jó látni, hogy épül már a Szent László Emlékhely, az energiaállomás, felújítják a Kilátót. Ezzel jelentősen bővül településünk turisztikai kínálata, ami a jó bevételi forrást tud majd biztosítani, hiszen mi a jövőnek építünk. Tartjuk magunkat ahhoz a választási ígérethez, hogy a falu fejlődése, fejlesztése az elsődleges célunk. Már épülnek a Mogyoród Filmpark Kft. stúdiói, amelyek adóbevételeinket növelik majd. Szeretnénk az önkormányzatunkat gazdaságilag úgy fejleszteni, hogy önfenntartóvá tudjunk válni.

A mogyoródiak eddig is kiálltak egymás mellett, összekapaszkodva a problémák nagy részét megoldottuk. Hiszek abban, hogy egymást segítve a koronavírus járványon is túljutunk.

Az ünnepek közeledtével mindenkinek áldott, békés, nyugodt karácsonyt, és várakozással teli boldog új esztendőt kívánok!

Paulovics Géza polgármester

Fotó: Benkő-Molnár Fanni

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük