“Nemzeti ünnep csak az lehet, amelyet a nemzet szívébe fogad.”

56’ hőseinek tiszteletére ünnepi megemlékezésre és koszorúzásra került sor a Hősök ligetében október 23-án délelőtt 10 órakor. Az emlékezés helyszínére az ünnepi felvonulás a Mogyoródi Polgármesteri Hivatal elől indult.  

Paulovics Géza polgármester emlékbeszédében kiemelte, hogy nemzeti ünnep csak az lehet, amelyet a nemzet szívébe fogad. Az emberek átszellemülnek az emlékezés pillanataira, mert tudják, mit köszönhet Magyarország azoknak a napoknak. A forradalom alapélménye a nemzet egysége, mely mindennél erősebb volt: hangosan, nyilvánosan kimondatott az igazság. A magyar emberek az egész világnak megmutatták, hogy a szív, az összetartozás és a hazaszeretet mire képes.

„Minden évben összejövünk ezen a napon, hogy emlékezzünk, koszorúzzunk, a múltnak tisztelettel adózzunk. Ezért hoztuk el gyermekeinket, unokáinkat, és beszéljük el ’56 hőseinek történetét. 1956. október 23-án a pesti srácok értünk, Magyarország jövőjéért harcoltak. 64 évvel ezelőtt diákok, pedagógusok, mérnökök, családapák, katonák és egyszerű emberek életüket áldozták a szabadságért. 1956 hősei felismerték az összefogás és a magyar szív erejét. Nem akartak mást, csak független, szabad magyar hazát. „Egységesség, Testvériség és Szeretet” – ezek a szavak összekötötték a fővárost a vidékkel, a diákot a munkásemberrel, a nemzetőr honvédet az értelmiségivel, a pesti srácokat a megbélyegzett polgárokkal. A hősök példát mutattak hűségből, hitből és az általunk képviselt értékeket, egységet tovább kell vinni a magyar nép jövőjének érdekében.”  – fejtette ki beszédében.

Az emlékbeszéd után Sipos Judit színésznő ünnepi műsorában Márai Sándor: Mennyből az angyal, Boross Ida: Honvágydal és Bartis Ferenc: Utószó művek hangzottak el. A program a „Köszönjük Magyarország!” keretében valósult meg.

56’ hőseinek emlékhelyén többek között Mogyoród Önkormányzata, a Mogyoródi Ifjúsági Testület, a Don Bosco nővérek, a Jakab Mihály Népdalkör, a Községünkért Mogyoródért Alapítvány és a Pisokmáji Kertbarát Körhelyezte el az emlékezés virágait.

Fotó: Tóth Réka

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük