Adventi veszélyek

Adventi veszélyek

November utolsó vasárnapján kezdetét veszi az adventi időszak, elkezdődik a karácsonyra való készülődés, meggyullad az adventi koszorún az első gyertya, megérezni a fenyőkoszorú illatát, meghittebbé varázsolják a lakást fényfüzérekkel, mécsesekkel. Talán bele sem gondol, mindez mennyi veszélyt hordoz magával.

Az adventi időszakban megkétszereződik a lakásban keletkező tűzesetek száma. A legtöbb tüzet a gyertyák, és mécsesek okozzák. Érdemes figyelni arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, így tehát a gyertya alá mindig tegyünk nem éghető alátétet, a koszorút ne a terítőre, hanem egy tűzálló tálcára helyezzük, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyákat.

Adventi veszélyek

Fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk fényfüzéreket. A rosszminőségű fényfüzér nem csak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásároltat vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizzük sértetlenségét. Ha a vezeték, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használjuk tovább. Éjszakára, vagy ha elmegy otthonról mindig húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból. A karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát, vagy csillagszórót, mert a fenyő könnyen meggyulladhat, különösen, ha kiszáradt. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól.

Adventi veszélyek

A karácsonyra jellemző még, hogy ilyenkor az emberek többet sürögnek-forognak a konyhában. Készül az ünnepi menü, közben csomagolják az ajándékokat, nagytakarítanak, hogy a lakás a legszebb pompájában tündökölhessen a vendégek előtt. Ebben a nagy kavalkádban elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír, vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsuk vízzel! Helyette például tegyünk rá fedőt, és kapcsoljuk ki a tűzhelyet. A katasztrófavédők ebben és ebben a videóban szemléltetik, hogyan kell

Hogy időben észlelhessük a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonába egy füstérzékelőt. A füstérzékelővel a lakástűz hamarabb észlelhető! Még több info ebben és ebben a videóban.

Fotók: Pixabay

 

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.