Csalók vadásznak a vállalkozók pénzére

Csalók vadásznak a vállalkozók pénzére

Piszkos trükkökkel próbálják megtéveszteni a vállalkozások gazdasági vezetőit, hogy a cég számláján lévő összes pénzt utalja el nekik.

Figyelmeztető levelet küldött a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az összes megyei vállalkozásnak és önkormányzatnak, hogy ne dőljön be egy, az utóbbi időbe egyre gyakoribbá vált internetes csalásnak.

A módszer lényege, hogy a csalók, a vállalkozás ügyvezetőjének nevében, olyan magyar, vagy angol nyelven írt elektronikus levelet küldenek a gazdasági pénzügyi vezető részére, amelyet – bár hitelesnek tűnő, de valójában – az általuk létrehozott E-mail címről indítanak.

A levélben néven szólítják a pénzügyi felelőst, és személyes, bizalmas hangnemet ütnek meg vele, teljes diszkréciót és kizárólag E-mailen történő kapcsolattartást határoznak meg. Az üzenet általában arról szól, hogy az ügyvezető meg akarja előzni a konkurens cég fontos üzleti lépését, melyhez kéri a saját vállalkozás aktuális készpénzállományának vázolását és egy általa megnevezett, közismert ügyvédi iroda E-mailes jelentkezését követően, az „ügyvéd” által megjelölt összeg megadott számlaszámra történő átutalását.

Az „ügyvezető” előzetes titoktartási és elektronikus ügyintézési kérését figyelembe véve, elmarad az információ valódiságtartalmának ellenőrzése és az „ügyvédi iroda” E mailjének érkezése után megvalósul a tranzakció.

A rendőrök arra kérnek minden cégvezetőt: figyeljenek az ilyen üzenetekre, és hívják fel a kollégáik figyelmét is, hogy ne dőljenek be a csalóknak.

„Hasonló, vagy más mondanivalójú, de mindenképpen gyanúra okot adható E-mail, üzenet, vagy telefonhívás esetén győződjön meg az információ valóságtartalmáról és hitelességéről! Vegye fel a kapcsolatot személyesen, vagy a már ismert, és nem az üzenetben lévő telefonszámon az ügyvezető igazgatóval, cégvezetővel! Járjon el körültekintően a szokatlan, a cég „mindennapos” pénzügyi mozgásától eltérő tranzakciók, bankszámlaszámok esetén, egyeztessen előtte más, a cég ügyeit illetően döntésre jogosult személlyel! E-mailek esetén ne a „válasz” gombra kattintva küldjön visszajelzést, hanem újból írja be az üzenet címzettjét! Elképzelhető, hogy csupán egyetlen karakterben különbözik a valótlan E-mail cím a valóstól és ezzel az óvintézkedéssel akár megelőzhető a csalás megvalósulása.” – üzente a rendőrség sajtóosztálya mindenkinek. – “Ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett! Bűncselekmény gyanúja esetén értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon, pénzügyi tranzakció esetén pedig a számlavezető bankját is!”

A Pest Megyei rendőrkapitányságot a (06 1) 443-5110, (06 1) 443-5111,30-001 telefonszámokon, illetve a pestmrfk@pest.police.hu email címen lehet elérni.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük