Emlékezzünk Szőnyi Katalinra

Emlékezzünk Szőnyi Katalinra

Ma lenne 70 esztendős a Mogyoródi Szent László Általános Iskola szeretett matek-fizika tanára, Szőnyi Katalin. A kitűnő pedagógust az idén tavasszal ragadta el a halál.

Hetven évvel ezelőtt, 1951.09.17-én Gödöllőn született Szőnyi Katalin tanárnő. Többgenerációs tanár-családból származott, édesapja Szőnyi Károly kántortanító volt. A kis Katalin Mogyoródon nevelkedett, majd a középiskolát Budapesten a Szerb Antal Gimnáziumban végezte, és az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán szerzett matematika-fizika szakos diplomát 1974-ben.

Még a diplomaszerzés évében sikerült elhelyezkednie Mogyoródon matematika-fizika szakos tanárként, ahol a nyugdíjazásáig tanított. A tanítás mellett folyamatosan képezte magát: gyermekvédelmi tanfolyamon, informatikai tanfolyamon vett részt, elkezdte az ELTE-n a matematika kiegészítő szakot, majd 1999-ben „felsőfokú oktatás informatikus” lett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen.

Nagy büszkesége volt, hogy 2000. júniusában az ISZE (Informatika és Számítástechnika Tanárok Egyesülete) által meghirdetett országos informatika és módszertani pályázaton a férjével közösen készített „Elektrosztatika” című multimédiás pályázatával 4. helyezést ért el a beküldött 50 pályamű közül. Ez az Országos Pedagógiai Kiállításon a BNV „A” pavilonjában bemutatásra is került. 2000. augusztusában a nyeremény részeként egyhetes százhalombattai szakmai konferencián vettek részt. Itt készítették el az ISZE oktatási szoftverek ajánlata adatbázisának alapszerkezetét, amely azóta élőként felkereshető és használható az interneten több tárgyra vonatkozóan. Katalin a fizika szekcióban dolgozott.

Emlékezzünk Szőnyi Katalinra
2018-ban megkapta a Mogyoród Nagyközségért Kitüntető címet.

Sokat tett a kollégák képzéséért is: elvégzett egy „oktatásvezetői tanfolyamot”, amellyel megbízást kapott a felnőtt tanár-továbbképzések vezetésére informatika szakterületen. Így több éven keresztül a mogyoródi általános iskolában majd a kistarcsai Kölcsey Ferenc általános iskolában tartott kurzust a tanár kollégáknak, akik azóta bátran használják a számítógépeket.

A 2002/2003-as tanévben igazgató helyettes volt, majd megbízott igazgatóként dolgozott, ekkor kezdte el a közoktatás-vezetői képzést a Budapesti Műszaki Egyetemen, amelyből 2004. decemberében államvizsgázott. Nyugdíjba vonulása előtt fizikát, informatikát, valamint mozgókép- és médiaismeretet tanított. 2005. nyarán az iskolai gyermeklétszám csökkenés miatt osztály összevonásra került sor Mogyoródon, ezért a „Prémium Évek” programba lépett be.

A tanítás befejezése után Katalin továbbra is aktív életet élt: az Evangélikus Egyház pénztárnoki posztját látta el és a Berekakácos Társaság vezetőségi tagja volt. 2018-ban élete munkásságáért megkapta a Mogyoród Nagyközségért Kitüntető címet. Aki ismerte, tudta: nem csak szakmailag, de emberileg is kimagasló volt. Odaadóan és fáradhatatlanul gondoskodott családjáról, két gyermekéről és keresztgyermekeiről. Katalin nagyon szerette a természetet a növényeket, áthatóan és komoly munkával fejlesztette, gondozta a kertjét, ami lelkének részévé is vált. Őt sohasem lehetett unatkozni látni, nagyon aktív személyiség volt. Maximalizmusa sokunkat magával ragadott és motivált. Derűje, kedvessége örökké a szívünkben él. Halála pótolhatatlan veszteség. Isten nyugosztalja őt.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük