Ezt tanácsolják a rendőrök halottak napjára

Ezt tanácsolják a rendőrök halottak napjára

Mindenszentek és halottak napja közeleg, és ebben az időszakban több bűncselekménnyel is találkozhatunk. A rendőrök összeszedtek néhány jó tanácsot, amit érdemes megfogadni mindenkinek.

November elseje környékén sokan látogatnak ki elhunyt szeretteik sírjához a temetőbe megemlékezni, virágot ültetni, gyertyát gyújtani. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság arra figyelmeztet, hogy ilyenkor sem szabad megfeledkezni az értékek fokozottabb védelméről. Ebben az időszakban ugyanis gyakrabban fordul elő gépkocsi feltörés, alkalmi- vagy zseblopás, kerékpárlopás, de még a sírokról a virágok és koszorúk eltulajdonítása is.

Annak érdekében, hogy zavartalan legyen a megemlékezés, mindenkit kérnek, hogy fogadja meg a következő jó tanácsokat.

  • Amennyiben tömegközlekedési eszközzel közelíti meg a temetőt, különösen figyeljen az értékeire a fel és leszálláskor, kézi és válltáskáját szorítsa a testéhez, és mindig tartsa maga előtt,
  • Az értékeit a táskája és a ruházata belső zsebeiben helyezze el,
  • Ne tartsa a bankkártya mellett a PIN-kódot, illetve a lakáskulcsot a lakcímkártya mellett, mert az adatok birtokában az elkövetők további jelentős károkat okozhatnak.
  • Amennyiben autóval közlekedik, lehetőség szerint őrzött, jól látható, kivilágított helyen parkoljon. Mindig zárja be a gépkocsit, ne hagyjon táskát az utastérben, az indítókulcsot pedig olyan helyen tartsa, hogy ne lehessen könnyen hozzáférni.
  • Sírrendezés közben is figyeljen az értékeira, ne hagyja a táskáját őrizetlenül!
  • Ügyeljen lakása és háza biztonságára: távozáskor győződjön meg arról, hogy az ajtót és az ablakokat alaposan bezárta, a riasztót üzembe helyezte!
  • Hosszabb utazás esetén gondoskodjon a postaláda rendszeres ürítéséről, kérje meg ismerősét, szomszédját, hogy ellenőrizze a lakását, illetve a közösségi oldalán ne tegyen közzé arról információt, hogy nem tartózkodik otthon!

Amennyiben mégis bűncselekményt követnek el a sérelmére, hívja a 112-es segélyhívó számot!

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük