Fontos tanácsok a tanévkezdés előtt

Beteg, koronavírusra utaló tüneteket mutató gyerek ne menjen közösségbe – erre szólította fel a szülőket a tanévkezdés előtti üzenetében a kormány.

Néhány nap és újra indul az iskola, így fontos volt megszólítani a szülőket, hogy mire figyeljenek az elkövetkezendőkben.

“A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire. Ha egy szülő, gondviselő, vagy egy tanár, óvodapedagógus a fertőzés tüneteit észleli egy gyermeken, diákon akkor gondoskodni kell annak mielőbbi elkülönítéséről. A legfontosabb, hogy tünetes, beteg gyermeket a szülőknek most nem szabad iskolába, óvodába engedni, mert azzal az egész közösség egészségét, és az iskola, óvoda zavartalan működését veszélyezteti. Fertőzésgyanús gyermeknek otthon kell maradnia, és a szülőnek telefonon kell értesíteni a gyermekorvost vagy háziorvost.” – fogalmazott a koronavirus.gov.hu portál.

Az iskolák egyelőre hagyományos működési rendben indulnak, és mindenki abban bízik, hogy el lehet kerülni a tavaszihoz hasonló bezárást. Ehhez azonban a szülők és a pedagógusok közreműködése is szükséges.

“A koronavírus-fertőzés tünetei leggyakoribban a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki ezeket észleli a gyermekén, tanítványán, akkor kérjük, hogy a legenyhébb tünetek esetén sem engedje a gyermeket közösségbe. ” – írták. – A pedagógusokat és iskolai, óvodai dolgozókat is arra kérjük, hogy amennyiben a fenti szimptómák bármelyikét észlelik magukon ne menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal.

Az iskolák és óvodák a járványügyi készenlét idején alkalmazandó szabályokról nemrég külön útmutatót kaptak. A mogyoródi Szent László Általános Iskolában a vírushelyzetre való tekintettel online évnyitó lesz, melyet a 2-7 osztályosok a tantermükben nézhetnek az iskola Facebook oldalán. Az 1. és 8. osztályosok pedig részt vehetnek az udvaron tartott rövid ünnepségen.

“Kérjük a kedves szülőket, hogy csak az 1. osztályos gyermeküket kísérjék el erre az alkalomra. Kérjük, hogy egy gyerekkel lehetőleg egy szülő vegyen részt ezen az ünnepségen, a csoportosulás elkerülése érdekében.
A rövid tanévnyitó után az idén sajnos nem mehetnek fel a szülők a tanterembe, viszont ha igénylik, délben hazavihetik az elsős gyerekeket.”
– írták a Facebook oldalukon.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük