Huszár Józsefre emlékezünk – videóval

Huszár Józsefre emlékezünk - videóval

A híres mogyoródi nótaénekes ma lenne 89 éves. Iparosként és énekesként is tehetséges volt: a két hivatás egész életében versengett egymással.

Huszár József 1932 augusztus 30–án született Mogyoródon. Szerszámkészítőként az Óbudai Hajógyárban dolgozott, majd 1963-ban, 31 éves korában kezdett énekelni S.Tordai Blanka énekiskolájában. 1966-ban operett vizsgát tett: Johann Strauss a Cigánybáró című operettjéből Barinkay belépőjét énekelte az operaház akkori neves muzsikusai előtt.

Huszár Józsefre emlékezünk - videóval

1969-ben már az operavizsgáját tette le, ezen Gounod Faustjából Valentin imáját és Händel Xerxesének Largoját énekelte. 1970-ben pedig 300 magyar nótából vizsgázott: 300 darab közül választotta ki azt a 4-et amelyet énekelt. A zsűri elnöke László Imre előadóművész, a Magyar Zeneszó című folyóirat és kiadóvállalat örökös tiszteletbeli elnöke, a többi vizsgáztató szintén neves művész, többek közt az operaház fő korrepetitora, prím hegedűse, magánénekese volt. 1971-ben műdal vizsga következett. Énekelte többek között Schubert: Varjú, Posta; Mendelssohn: A dalnak lenge szárnyán; Beethowen: A csók darabjait. Ebben az évben részt vett az olasz dalvizsgán is. Toselli szerenádját és di Capua O Solemio-ját énekelte, mindkettőt S.Tordai Blanka magyar szövegével.

Közben az iparos karrierje is magasba szárnyalt: 1967-től önálló kisiparosként dolgozott. Mestervizsgái számát 5-re gyarapította. Mint szerszámkészítő kisiparos komoly szakmai sikereket ért el: a Soproni Elzettnek és a Budafoki papírgyárnak is készített komoly szerszámokat. Egy ideig emiatt háttérbe is szorult énekesi pályája. 15 év után 1988-ban folytatta újra S.Tordai Blanka ének iskolájában. Vele párhuzamosan Lontay Rajner Lászlóné, Patyi néni és Gaál Gabriella is egyengette színpadi pályafutását.

Énekesként is befutott: önálló estje volt a Kispesti Vigadóban, Ferencvárosban, énekelt Szlovákiában is. Rendszeresen hívták templomi esküvőkön énekelni. De a legnagyobb kihívást azt jelentette számára amikor 1991-ben a Szent István Bazilikában a lánya esküvőjén énekelt. Énektanára és korrepetitora volt Tarnay Kiss László is, akivel együtt készült a rádió felvételére 1990-ben az Magyar Rádió felvételeket készített vele a 22-es stúdióban „Imádság a magyar nóta” címmel. 1996-ban az MTV is tévé felvételt készített vele. 2008-ban vonult vissza az énekléstől, 85 éves korában, 2018. augusztus 19.-én halt meg Budapesten.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.