Így hatott a covid a betörésekre

Így hatott a covid a betörésekre

Ötvennyolc mogyoródi lakos önkéntes alapon, fizetés vagy egyéb juttatás nélkül segít megőrizni Mogyoród közbiztonságát: ők a polgárőreink. Két egyesület is működik a településen: a Kukukkhegyi polgárőrség és a Mogyoródi polgárőrség. A vezetőikkel beszélgettünk az önkéntesen vállalt munkájukról, és az elmúlt időszakban tapasztalt változásokról.

1991-ben alakult meg a polgárőrség Magyarországon, a létrejöttének oka pedig az rendszerváltás utáni rossz közbiztonság volt. Abban az időben megduplázódott a bűnesetek száma, kiemelkedően sok betörés, autólopás történt. A közbiztonságért dolgozó civileket végül 2011-ben ismerték el, és akkortól állami forrásokat is kapnak a munkájukhoz. Fizetést azonban nem: ez önkéntes vállalás, mindenki ingyen, a szabadidejében végzi. Mogyoródon 1999 óta működik polgárőrség: ekkor alakult mindkét szervezet: a Kukukkhegyi Polgárőr Egyesület és a Mogyoród Polgárőr Egyesület is.

A polgárőrök feladatai

“Három esetben szokták a segítségünk kérni: ha forgalmat kell irányítani, mert baleset, vagy rendezvény van, ha a rendezvényt kell biztosítani, illetve az éjjeli járőrözéshez. Mogyoródon nincs rendőrörs, körzeti megbízott felel a település biztonságáért, vele rendszeresen együttműködünk. Sokszor a puszta jelenlétünk is elegendő: nem mernek akcióba lépni, ha látják, hogy az utcán járőrözünk. A gyanús autókat is követjük, ők általában el is hajtanak innen” – fejtegette Papp Dénes, a Mogyoród Polgárőr Egyesület vezetője.

Akkor és most

Dénes majdnem a kezdetektől tagja a polgárőrségnek, és bizony régen egészen másképp működött minden, mint most.
“Akkoriban még a saját autónkkal járőröztünk, és örültünk, ha az üzemanyagot kifizette valaki. Ma már szolgálati autónk van, támogat minket a megye és az önkormányzat is” – folytatta Papp Dénes. – “Amikor megkezdjük a szolgálatot, jelenteni kell az országos központba: mindent nyilvántartanak. Az ország egész területén be lehet osztani minket, segítettünk már Domony, vagy Aszód környékén eltűnésnél. Harmincketten vagyunk az egyesületben, mindannyian jó barátok.”

A covid kedvez a betörőknek

“A legtöbbször mégis a betöréseknél járunk el: többször is kaptunk már el tolvajokat. A legutóbb a HÉV-állomásnál fogtunk egy betörőt, nem volt könnyű eset, mert az egyik kertből a másikba menekült, alig bírtuk utolérni” – folytatta. – “Furcsa módon a covid és a kijárási tilalom kedvezett a betöréseknek: az utóbbi időszakban sokkal több esetünk volt.”
Ugyanezt tapasztalja Fürst István, a Kukukkhegyi Polgárőr Egyeséület vezetője is: ott évekig nyugalom volt, és az utóbbi egy évben szaporodtak meg a riasztások.
“Volt egy férfi, aki minden pénteken betört Kukukkhegyen. Elkaptuk, bevittük a Gödöllőre, de sajnos másnapra már szabadlábon volt, és ismét próbálkozott” – fejtegette. – “Tudjuk kik ők, azt is, hogy hol laknak, de csak tettenéréskor lehet tenni ellenük.”

Így hatott a covid a betörésekre

Furcsa esetek

Kukukkhegyen eredetileg hétvégi házak voltak, az utóbbi években azonban egyre több az állandó lakosa, és ezzel együtt egyre több a betörés is.
“Nagyon trükkös megoldásaik vannak: például magukkal hoznak egy gyereket, akit a kutyaajtón keresztül beküldenek a házba. Volt egy építkezés, ahonnan éjszaka elvitték a teljes állványzatot” – folytatta Fürst István. – “Mi huszonhatan vagyunk, és minden nap járőrözünk napközben és éjszaka is. Nagyon fontos, hogy ha bárki bármilyen gyanúsat tapasztal, nyugodtan hívjon minket, és megpróbálunk segíteni. Nemrég például egy idős hölgy hívott fel, hogy egy kocsi áll a háza előtt, benne egy nő ül egy kisbabával. Bizony őt küldték oda kifigyelni a terepet!”

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük