Nálatok van parlagfű?

A parlagfű elleni védekezés a tulajdonos kötelezettsége, ha nem teszi meg, az önkormányzat intézkedik helyette, és bírságot szab ki.

A törvény kimondja: „A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”. 

Parlagfűvel fertőzött lehet a mezőgazdasági kultúrnövénnyel borított terület, nem mezőgazdasági terület, például elhanyagolt telkek, építési területek, avagy nem művelt, elhanyagolt valamikori szőlők, hétvégi kertek, zártkerti ingatlanok, valamint a vonalas létesítmények: utak, vasút melletti sávok. 

Amennyiben a földhasználó nem tartja be a törvényt, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor közérdekű védekezést rendel el az önkormányzat, egyúttal növényvédelmi bírságot szab ki.

A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága. A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjed. Kiszabására a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja neki.

Fontos tudni, hogy a hatósági intézkedéshez nem szükséges a sérelem, tehát az egészségkárosodás bekövetkezése, e körben elégséges a védekezési kötelezettség elmulasztásának megállapítása. 

A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik. Nem kerül sor a vállalkozó általi parlagfű-mentesítésre, ha az ügyfél jelzése alapján időközben maga eleget tesz kötelezettségének. A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie. 

Arra tekintettel, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással érhetünk el. Az önkormányzat épp ezért kéri: mindenki tegyen eleget e fenti jogszabályi kötelezettségének. Ugyanakkor szükséges figyelemmel lenni arra is, hogy nem elegendő az, hogy valaki lekaszálta a szennyezett földterületet, azt tiszta, parlagfű-mentes állapotban a vegetációs időszak végéig meg kell őrizni.

A jogszabályi hátteret megtalálja a Mogyoród Nagyközség Önkormányzatának honlapján.

A borítóképet a Pixabay készítette.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük