Varga Györgyné: „A szívem mélyén inkább óvó néninek érzem magam, mint vezetőnek”

„Olyan nevelőtestület áll mellettem, hogy ennél jobbat nem kívánhatok. Emberileg, szakmailag és a munkához való hozzáállásban sem” – nyilatkozta lapunknak Varga Györgyné Márti néni, a Don Bosco Szalézi nővérek által fenntartott Mogyoródi Laura Vicuna Római Katolikus Óvoda vezetője, aki egy összetartó, nagy családként tekint magukra: mindig számíthatnak egymásra.

 

A múlt és a jelen színtere

– A mai óvodaépületben régen katolikus iskola működött. A nagymamám és a szüleim is ide jártak, sőt az első négy osztályt még én is itt végeztem el. Majd egy időre bezárták, magára maradt a több mint 100 éves épület. Ám 1995-ben katolikus szülők kérésére elindult az óvoda – emlékezett vissza Varga Györgyné, aki 2012-ben vette át az intézmény vezetését Gál Henrikné Ildikótól.

– Korábban az ő helyetteseként dolgoztam, rengeteget tanultam tőle. Időközben én is elvégeztem a vezetőképzőt, s amikor ő nyugdíjba vonult, engem kértek fel az óvoda vezetésére. Ez nagy kihívás volt számomra, mert lelkem és szívem mélyén inkább óvó néninek érzem magamat, mint vezetőnek. Nagy próbatételt jelentett a számítógépen való ügyintézés, a jogszabályok közötti eligazodás. Most is érzem a korlátaimat, de igyekszem mindig fejlődni, képezni magam.

A helyes önkép a kulcs

Varga Györgyné őszintén beszélt arról is, hogyan küzdött meg az önmagával szembeni elvárásokkal, hiszen nem tartja magát született vezetőnek.

– Nekem ezt el kellett sajátítanom, sőt most is tanulom. Nem könnyű vezetőnek lenni, s még nehezebb jó vezetőként helyt állni. Sok bátorítást kaptam, kapok, hiszen egy csodálatos nevelőközösség és fenntartó áll mögöttem. Ők azokban a pillanatokban is támogattak, amikor esetleg azt mondtam, hogy feladom. A Szalézi nővérekre, mint óvodánk fenntartóira mindig a legnagyobb szeretettel, tisztelettel és hálával gondolok. Szerintem egy jó főnöknek helyes önképpel és kellő alázattal kell rendelkeznie ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozzon és képes legyen a kollégák koordinálására úgy, hogy ők észre se vegyék az irányítást.

Elültetni a kis mustármagot

A három csoporttal igazi családias hangulatban működő óvodába jelenleg 80 gyerek jár. Varga Györgyné úgy látja, minden feltétel adott ahhoz, hogy az ovisok szép, egészséges és kulturált körülmények között tölthessék napjaikat. Köszönet ezért fenntartónknak, és nem hallgathatjuk el az Önkormányzat támogatását sem, ami segíti a kiszámítható biztos működésünket. Büszke vagyok szülői közösségünkre is, mert lelkesek, motiválhatók, szívesen, önzetlenül tesznek a közös ügyért.

Sokan szokták kérdezni, hogy miben más, mitől egyedi ez az óvoda? Varga Györgyné erre mindig azt feleli, hogy különlegesnek nem mondaná. Amiben más, az a katolikus keresztény szellemiség. A mi pedagógiai programunk alapja a Don Boscó-i, szalézi pedagógia. – Úgy gondolom, hogy a mi feladatunk elültetni a kisgyermekben azt a kis magot – a keresztény magatartás és erkölcs kis mustármagját –, ami majd növekszik benne. Katolikus óvodánkban megismeri a gyermek a jézusi szeretet legalapvetőbb megnyilvánulásait, a jó szándékot, az együttérzést, a figyelmességet, a megbocsátást, az odafigyelést, a hálát. Megismerkedik a vallásos fogalmakkal, a legismertebb egyházi ünnepekkel. Megtanul imádkozni. „beszélgetni Jézussal, a Szűz Anyával”. A nap folyamán a játékban és a tervezett tevékenységeinkben számtalan olyan lehetőség adódik, ahol megnyilvánul a krisztusi szeretet: együttérzés, hála, együttműködés, kérés. Óvodai napirendünk része a reggeli áhítat, a gyertyagyújtás. Havonta pedig óvodás szentmisét tart családjainknak, gyermekeinknek Miklós Atya.

Mindannyian azt szeretnénk, hogy gyermekeink felnőve becsületes, tisztességes, boldog emberek legyenek – mondta Varga Györgyné, aki három felnőtt gyermek édesanyja. Mint elárulta, szűk három év múlva lesz meg a 40 éve, s akkor nyugdíjba mehet. Addig is szabadidejében leginkább kirándulni szeret, s a természetjáráson kívül van egy közös hobbija a férjével, a motorozás, ami igazán kikapcsolja őket.

Átlagon felüli csapat

Hogyan is tevődik össze egy napja az óvodában Varga Györgyné Márti néninek? Óvodapedagógusként váltásban dolgozik a csoportjában helyettesével, Csongrádiné Hegedűs Vandával. A kettő közti átállás nem mindig könnyű, elmondása szerint kell egy szusszanásnyi idő, mire az ember gondolatmenete átbillen.

– Aki hasonló munkakörben dolgozik, mint én, főleg kisebb óvodában, az nagyon jól tudja, hogy csoportban működni és egyidőben az intézményt irányítani nagyon nehéz. Hálásan köszönöm itt is a kollégáknak, a segítséget, megértést. Köszönöm Csongrádiné Hegedűs Vandának hogy helyt áll helyettem a csoportban, amikor nekem éppen az irodában van dolgom határidős ügyek miatt. Személyi feltételeink, azt gondolom, átlagon felüliek, minden csoportban szakképzett óvodapedagógusok foglalkoznak a gyermekekkel, a nevelő-oktató munkát segítő kollégák száma is optimális – emelte ki az óvodavezető, aki a vírushelyzet kapcsán is megosztott velünk néhány gondolatot.

Kihívásokkal, nehézségekkel teli időszak

– Ez a helyzet természetesen a mi mindennapjainkba is beférkőzik. Eddig mindig a folyamatos kommunikáció adott egy plusz biztonságot, kiszámíthatóságot az óvónők és a szülők kapcsolatában. A személyes találkozást azonban nem tudja pótolni az online kapcsolattartás, az e-mailek vagy a Facebook-csoport. Megmondom őszintén, hogy a szülők és a kollégák között is van olyan, aki ezt nehezebben viseli. Igyekszünk azonban megtalálni azt a hangot, ami mindenkinek elfogadható, ami kölcsönös tiszteleten alapul – fejtette ki Varga Györgyné, aki bízik abban, hogy a jelenlegi helyzet miatt elmaradt közös eseményeket (szüretelés, szőlőpréselés, zsíros kenyerezés, ovis bál, mézeskalácssütés, koszorúkészítés, karácsony…) jövőre bepótolhatják.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük