Turistacsalogató álmok épülnek

Zachár Zsolt, a Mogyoród Turisztikai Kft. ügyvezető igazgatója vállán sok teher nyugszik. Ezekről és a település életében várható legújabb változásokról, fejlesztésekről is beszélt nekünk.

A növekedés útján

Véghajrájához közelít a ,,Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat, mely még 2016-ban kezdődött meg.  Amikor megjelent a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) felhívása a pályázati portálon, Zsolték éltek a lehetőséggel és egyből „bekopogtattak” a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) ajtaján, hogy ötleteiket prezentálják, akikben támogatói partnerre leltek. 

– A pályázatra beadott 60-80 oldalas dokumentációt, fejlesztési stratégiát két kollégával készítettem, akik nagy tapasztalatokkal rendelkeztek a területükön. A „Szent László Tanösvény” fantázianevű projekt egy komplex turisztikai infrastruktúra-fejlesztés Mogyoródon, melyre 129 millió forint támogatást nyertünk és ehhez az Önkormányzat további kb. 38 millió forint önerőt biztosított az elmúlt években – mesélt a sikerekről Zsolt, melyek gyümölcsét még csak most fogják leszakítani.

Új életre kelnek a helyszínek
2019 decemberében már érkeztek értékelhető árajánlatok a megvalósításhoz. A kivitelezésnél a következőkre volt szükség: a Szent László Emlékhely és Látogatóközpont építése, a Szent László Kilátó-Kápolna felújítása, valamint a Természetes Energia Állomás Fogadóépület építése (Pihenőépület és Szélmalom).

– Az önálló fejlesztésű Szent László tanösvény kiindulópontja a – Makovecz Imre tervei alapján épült – Szent László Kilátó-kápolna. Az épületben kialakításra kerül majd a környék védett növény- és állatfajait, valamint a település nevezetességeit bemutató természetvédelmi, földrajzi és helyismereti kiállítás. A Kilátó-kápolna közelében padok, asztalok és tűzrakó hely kerül kialakításra, valamint egy bio-szikkasztós WC-blokk jön létre – mondta Zsolt, majd kitért a Természetes Energia Állomáson történő fejlesztésekre is.

– A hagyományos pihenőhelyekhez képest újszerű, automatizált megoldások alkalmazására kerül sor: napelempark és innovatív pihenőhely létesül, amely az alternatív energiaforrások (napelem és szélgenerátor) gyakorlati bemutatását szolgálja. A pihenőhely attrakcióinak repertoárjában játszótér és szélmalom is szerepel. Az említettek mellett pedig a Szent László Emlékhely és Látogatóközpont is teljesen megújul: a látogatóközpont méltó emléket állít Szent László királynak és a győztes mogyoródi csatának. Az intézményben helyet kap a Szent László király életét és az 1074-es mogyoródi csatát bemutató kiállítás, egy helytörténeti kiállítás, a főváros környékének turisztikai és természeti értékeit bemutató kiállítás, valamint egy ajándéktárgy-értékesítő hely is. 

A kivitelezői szerződést 2020 júliusában írták alá, így a munkálatok már augusztusban megkezdődtek és várhatóan 2021. első felében zárulnak majd. 

Turistacsalogató ötletek

– A VEKOP sikeres pályázata egy mérföldkő, mely azt jelzi, hogy végre történik valami ebben a térségben, így már azt tudjuk mondani: vannak olyan attrakciók, amik miatt érdemes Mogyoródra jönni. Nemcsak a Hungaroring lehet vonzó, hanem majd a megépülő Szent László Emlékhely és Látogatóközpont, vagy a felújított Szent László Kilátó és a Természetes Energiaállomás nevű pihenőhely szélmalommal és játszótérrel. Éppen most zajlik a következő közbeszerzési eljárás bírálata, melynek része a Hangulat utca útjavítása murvával, egy mezítlábas Kneipp ösvény a Forrásvidéken, az Emlékhely parkolója és tűzrakóhelyek a Kilátónál, valamint az Energiaállomásnál a „bakancsos turisták” számára. Az említetteken kívül pedig tervezünk két játszóteret is építeni a gyermekek számára. Terveink szerint erre már felfűzhetőek a helyi látnivalók: a meglévő faluház, a főtér, a helyi védett pincesor. Ki lehet alakítani turisztikai csomagokat, szálláshellyel, vendéglátással és egyéb programlehetőséggel, amit megfelelő helyeken népszerűsítünk. Így realizálhatunk akár több vendégéjszakát, vagy többlet turisztikai látogatót Mogyoródon. Ez most a legnagyobb és egyik legfontosabb dolog, amire fókuszálunk – mesélte lelkesen Zsolt.

Fotók: Benkő-Molnár Fanni

A népi értékek nyomában

Mogyoród Önkormányzata februárban kérte fel Zachár Zsoltot a Mogyoród Települési Értéktár Bizottság elnöki pozíciójára, ahol addig tagként segítette a közös munkát. Zsolt örömmel mondott „igent” az új pozícióra, mert állítása szerint „a néphagyományok ápolása lokálpatriotizmusából fakadóan mindig fontos volt” számára.

Zachár Zsolt elnökként öt ember munkáját fogja össze és koordinálja, de nem felejtette el kifejezni köszönetét a korábbi tagok felé sem. „Számos érdekes és hagyománytisztelő rendezvény mellett három kiemelkedő kincs került be a Megyei Értéktárba: a Pincesor, a Hungaroring és a Szent László Kilátó-Kápolna” – mondta Zsolt, aki elárulta: az újonnan alakult bizottság ebben az évben további hat értéket vett fel a helyi értéktárba. 

A sikerek mellett a bizottság csatlakozott a „Mogyoródi Népviselet” című projekttel az Agrárminisztérium 2020. évi pályázati felhívásához, hogy közös céljuk legyen a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének, gondozásának támogatása. 

„Pályázatunkat 2020. június 2. napján nyújtottuk be és az alábbiakra pályáztunk: nyomtatott kiadvány, mely bemutatja a mogyoródi népviseletet fotódokumentációs melléklettel; saját honlap elkészítése az Értéktár Bizottság részére; rendezvény megvalósítása: 2021. április 24. a népviselet napján egy népviseletbemutató keretében ünnepélyes kiadvány bemutató. Jó hírem van: a pályázati elbírálás értelmében pályázatunk közel 4 millió forintos támogatásban részesült! Sikereink közé könyvelhető még el, hogy kitelepültünk a II. Mogyoró(d)Feszt rendezvényen és a gyerekeknek egy népi játszókonyhát rendeztünk be, valamint megvalósult az I. Nótaest is a Jakab Mihály Népdalkörrel együttműködve” – avatott be minket Zsolt.

Turistacsalogató álmok épülnek

Fotó: Mohos Zsófia

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük