“A böjt nem alakformáló diéta”

A mai napon, hamvazószerdán kezdetét veszi a böjti időszak, amely negyven napon át egészen húsvétig tart. Ma este 18 órakor lesz a szentmise, addig is olvassák szeretettel Miklós atya gondolatait. 

A katolikus világban hamvazó szerdával veszi kezdetét a negyven napos böjt. Ezen a napon a pap hamut szentel. Azt a hamut, ami az előző évi virágvasárnapi barkák elégetéséből származik; és két formulát használva meghinti a hívek fejét ezzel a megáldott hamuval a bűnbánat jeleként. Felszólításában vagy azt mondja, hogy „ember emlékezz por vagy és porrá leszel”, vagy „térjetek meg és higgyetek az evangéliumban!”

Forrás: Mogyoródi Szent Mihály Főangyal Templom

Az egész év során két szigorú böjti nap van, mindkettő a nagyböjtben: hamvazószerda és nagypéntek. Ezeken a napokon tilos húst fogyasztani, háromszor szabad étkezni, és egyszer jóllakni. Ezzel a gyakorlattal kapcsolódunk az Úr szenvedéséhez.
Fontos tisztázni magunkban, hogy a nagyböjt nem alakformáló diéta, hanem az önmegtagadás ideje, a bűnbánatgyakorlat különös módja. Nagyszüleink ebben az időszakban egyáltalán nem fogyasztottak húst, tojást, tejtermékeket és zsírt. Ma már ez nem így van, viszont az önmegtagadás és a lemondás számos formájára van lehetőség: kevesebb internetezés, a közösségi médiában való részvétel felfüggesztése, felesleges vásárlások megszüntetése és sokkal több imádság, szentmisén való részvétel még hétköznapokon is. Ebben a negyven napban katolikus hívő nem tart lakodalmat, nem vesz részt hangos vígasságokon, és különösen is gondot visel a szegényekre, alamizsnát ad. Az igazi alamizsna az, amit az ember a saját szükségletéből és nem a feleslegéből ad a rászorulónak. Az alamizsna adása egy lelki író szerint „fáj” annak aki adja. Ezzel követjük Jézust az értünk vállalt keresztúton a keresztig.

Forrás: Mogyoródi Szent Mihály Főangyal Plébánia

Kívánom, hogy mindnyájan felismerjük, hogy nincs fontosabb dolgunk a világban, mint saját üdvösségünk munkálása azáltal, hogy krisztusi módon szeretettel élünk, gondoskodunk egymásról, fényt vive a sötétségbe, békét a békétlenségbe, úgy ahogy Üdvözítőnk tette.

(Borítókép: Pixabay)

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük