„Minden katolikus háznál legyen szenteltvíz”

„Minden katolikus háznál legyen szenteltvíz”

Január 6-ára, vízkereszt napjára ébredtünk, amely a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Ma van a karácsonyi időszak zárónapja, a farsang kezdete, hagyományosan ilyenkor szentelik meg a vizet, és keresztelkednek az emberek. A Szent Mihály Főangyal Templomban 8:30-kor és 18:00 órakor tartanak szentmisét.

Vízkereszt ünnepén, január 6-án három napkeleti bölcs érkezett Betlehembe, hogy kifejezzék hódolatukat az újszülött Jézusnak. Aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak a kisdednek, erre a tömjénezés szertartásával emlékezünk. Harminc évvel később Jézus megkeresztelkedett a Jordán folyóban, és elkezdett tanítani. Keresztelkedésének emlékére keleten ezen a napon osztották a keresztség szentségét. Az ünnep harmadik evangéliumi jelenete egy csodatétel: Jézus édesanyja kérésére borrá változtatta a vizet a kánai menyegzőn. Mivel jelenlétével kitüntette, megszentelte a házat, innen ered a házszentelés hagyománya.

„Minden katolikus háznál legyen szenteltvíz”
Az esthajnalcsillag vezette Betlehembe a napkeleti királyokat / Fotó: Pixabay.com

Katolikus hagyományok

Krisztus megkeresztelkedésének emlékére vízkereszt lett a keresztelkedések ünnepi napja, az egyház pedig tömjént és vizet szentelt ilyenkor. A szentelt vizet hazavitték az emberek. Gyógyító hatást tulajdonítottak neki, hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszonyi koszorúra és a haldoklóra is. Egy jó katolikus háznál mindig volt szentelt víz, amelyet üvegben vagy nagy korsóban tartottak. A házakat vízzel és sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét.

„Minden katolikus háznál legyen szenteltvíz”
Minden katolikus családnál legyen otthon szenteltvíz / Fotó: Pixabay.com

Miklós atya a szenteltvízről

„A szenteltvíz megszentelt dolog, vagyis szentelmény, mely a megszentelés erejénél fogva nemcsak külső jelképe a belső lelki megtisztulásnak, hanem ennek előkészítője és segítője is. Ha hittel és az egyház szellemében használjuk, természetfeletti javakat közvetíthet számunkra: a gonosz lelket tőlünk távol tartja, és különböző segítő kegyelmeket hozhat létre. Minden katolikus háznál legyen szenteltvíz!” – fogalmazott Tóth József Miklós atya a Szent Mihály Főangyal Plébánia honlapján. – “Értékeld és használd a szenteltvizet, mellyel hitedről, ősi keresztény szokásunk megbecsüléséről teszel bizonyságot. Használhatod keresztvetéskor, ha a templomba lépsz, ha onnan távozol, lefekvéskor, betegségben és főképpen kísértés idején. A napkeleti bölcsek hódoltak a nagy király előtt, szentmisére őt imádni ti is jöjjetek. Szerdán 8.30-kor és 18 órakor lesz szentmise a templomunkban.”

„Minden katolikus háznál legyen szenteltvíz”
Január 11-től viszik el a szemetes mellé helyezett fenyőfákat / Fotó: Pixabay.com

Karácsonyfa leszedése

A vízkereszti népszokásokból mára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát. A Zöld Híd B.I.G.G. hagyományosan január 6-a után kezdi begyűjteni a kirakott fenyőfákat. Ügyfélszolgálatuk úgy tájékoztatta a Mogyoród Mát, hogy január 11. hétfőtől viszik el a házak elé, a szemetes mellé kirakott fenyőfákat a szokásos szemétszállítási időpontokban, szerdán és pénteken.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük