Így kezdődött újra az élet a mogyoródi iskolában és óvodákban

Hétfőtől újra jelenléti oktatás van az iskolák alsó tagozatában, és az óvodák is kinyitottak. A gyerekeknek azonban nem kötelező menni, a szülő a járványra hivatkozva otthon tarthatja őket, csak egy kikérőt kell írnia. A mogyoródi családok közül sokan éltek a lehetőséggel, így csak a gyerekek kevesebb mint felével találkoztunk hétfőn reggel az intézményekben.

2021. április 19. 7:30 Mogyoród – a  Szent László Általános Iskola alsó tagozatos diákjai sietnek be az épületbe, hogy ismét beüljenek az iskolapadba, és folytatódjon a jelenléti oktatás, amely kicsivel több mint egy hónapja 2021. március 5-én maradt abba. Akkor épp erősen felfelé ívelt a koronavírus harmadik hulláma, egyre többen betegedtek meg, már a fiatalabb korosztály került a kórházba, lélegeztetőgépre, és kiderült, hogy a gyerekeket is egyre jobban megviseli a vírus új, brit mutációja.

A nyitást először április 12-re ígérték, majd a dátumot április 19-re módosították. A döntés ellen mind a pedagógus-szakszervezetek, mind a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szakszervezete, de még maguk a diákok is tiltakoztak. Április elejétől ugyan megkezdődött a pedagógusok immunizálása, és mára mindenki, aki kérte, megkaphatta az első oltását. Igen ám, csak egy vakcina még nem jelent teljes védelmet, az a második dózis után két-három héttel várható csak. És a szülők jelentős része még nem vette fel az oltást (vagy nem is tervezi), így amíg nem csökken a megbetegedések száma, addig sokan úgy érzik: nem biztonságos még visszatérni az iskolába.

Az utolsó digitális munkarendben töltött hét folyamán először a középiskolások, majd a felső tagozatosok esetében is úgy döntöttek: nekik elég, ha május 10-én ülnek vissza az iskolapadba. Az alsó tagozatnak pedig, bár megkezdődött a jelenléti oktatás, azzal az engedménnyel, hogy a szülő, ha úgy dönt, otthon tarthatja a gyermekét a járványra hivatkozva egy egyszerű formanyomtatvány kitöltésével.

A lehetőséggel sokan éltek Mogyoródon: amikor hétfőn délelőtt a Szent László Általános Iskolában, illetve a Pillangós óvodában jártunk, szinte alig találkoztunk diákkal: a termekben és a csoportszobákban a gyerekek kevesebb, mint fele jelent csak meg. Szikszai Éva óvodavezető tájékoztatása szerint a Gesztenyés oviban is hasonló a helyzet: a két intézménybe járó 186 gyerek közül összesen 88 tért vissza hétfőtől.

Az óvodák és az iskola nyitásáról Isza Ferenc készített galériát.

 

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük