Változnak a koronavírus miatti korlátozások – ez vonatkozik Mogyoródra

Változnak a koronavírus miatti korlátozások – ez vonatkozik Mogyoródra

Az ország nagy részén újraindul az élet mától. Bár Pest megyében nem oldották fel a kijárási korlátozásokat, azért mi, mogyoródiak is számíthatunk változásokra.

Április harmincadikán döntött a kormány a kijárási korlátozásokról, melyeket eltörölt az ország legnagyobb részén, kivéve Budapesten és Pest megyében. Nálunk tehát továbbra is maradnak az eddigi korlátozások. A mogyoródiak ezentúl is csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat, például ha bevásárolni, vagy dolgozni mennek, illetve ha szabadidős tevékenységet végeznek. Ám mostantól vigyázni kell arra, hogy lehetőleg ne hagyjuk el a megyét, ez ugyanis szabálysértésnek számít, amiért akár bírságot is kaphatunk.

„Nem fér bele, hogy elutazzon vidékre és ott folytasson szabadidős sétát, és kiváltképpen nem aludhat ott” – jelentette ki a fővárosiak és a Pest megyeiek utazásáról, nyaralásáról Szentkirályi Alexandra a szombati Kormányifó Pluszban.

Újraindul az egészségügy

Változások azonban a mi életünkben is lesznek: hétfőtől újraindul a háziorvosi, a gyermekorvosi, a védőnői és a fogászati ellátás, a járóbeteg ellátás és a diagnosztikai ellátás. A továbbiakban is kötelező az orvoslátogatás előtt telefonálni, és csak előjegyzésre lehet érkezni. Óránként legfeljebb négy beteget fogadnak, őket lázmérés után engedik be. A váróban be kell tartani az 1,5 méteres távolságot, illetve előírás a rendszeres fertőtlenítőszeres takarítás, a dolgozók számára pedig kézfertőtlenítőt és védőeszközt kell biztosítani. Az önkormányzat a hétvégén már ki is fertőtlenítette a fogorvosi rendelőt és a Gesztenyés óvodát az adományba kapott ózongenerátorral.

Nyitnak az óvodák

Az óvodai élet is újraindul, igaz csökkentett üzemmódban. Ügyeletet lehet kérni azoknak a családoknak, ahol a szülő az ellátó rendszerben dolgozik, óvodapedagógus vagy bölcsődei gondozó, egyedülálló és dolgozik, avagy egyik szülő sem tud otthonról dolgozni. Egy csoportba legfeljebb 5 gyermek járhat, rájuk két óvónő és egy dajka fog vigyázni. A Pillangós és a Gesztenyés óvodák hét csoportja így összesen 35 gyermeket tud fogadni. Paulovics Géza polgármester szerint nagyjából ennyien szokták a nyári ügyeletet is kérni.

Változnak a koronavírus miatti korlátozások – ez vonatkozik Mogyoródra
Fotó: Isza Ferenc

Beindul a sport

A kormány döntése értelmében mától lehetnek a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzések még ott is, ahol kijárási korlátozás van. Sportrendezvények is tarthatók, igaz nézők nélkül, zárt kapuk mögött.

Mise továbbra sem lesz

A Váci Egyházmegye Pest megyei területein semmilyen nyilvános szentmise megtartását nem engedélyezi Marton Zsolt püspök. A helyben, élőben közvetített szentmisébe való bekapcsolódás után, vagy ha ez sem lehetséges, az aznapi szentmise szövegeinek elimádkozását követően a plébános által meghatározott időpontban lehet áldozni, kizárólag a 65 év alatti híveknek.

Változnak a koronavírus miatti korlátozások – ez vonatkozik Mogyoródra
A plébános által meghatározott időben lehet áldozni
Fotó: Isza Ferenc

A templomok nyitva lehetnek, kötelező a kézfertőtlenítés a bejáratnál, illetve a kilincseket és padokat rendszeresen fertőtleníteni kell. A szabadtéri szentmisék megtartását egyelőre sehol nem engedélyezték. Továbbra is érvényben marad a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 17-én kelt rendelkezése, miszerint a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól felmentést ad.

A borítóképet Isza Ferenc készítette.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük