Bemutatkoznak az új elsős tanítók – Videóval

Két kitűnő, nagy tapasztalattal rendelkező pedagógus, Pásztorné Csobánczy Katalin és Busa-Várkuti Melinda várja a gyermekeket a Mogyoródi Szent László Általános Iskola leendő első osztályaiban.

A Mogyoródi Szent László Általános Iskola a tervek szerint két új első osztályt indít a 2023/24-es tanévben.

Színvonalas oktatás

Az intézményben kiemelten fontos a nyelvoktatás: már első osztálytól heti egy órában angolt vagy németet tanulnak a gyerekek, amit negyedik osztálytól emelt óraszámban folytathatnak. Így az általános iskolai tanulmányaik végén a diákok nagy része Junior nyelvvizsgát tesz, de egyre többen szerzik meg a  középfokú nyelvvizsgát is. Felső tagozattól csoportbontásban tanítják a magyart és a matematikát, így könnyebben meg tud valósulni a felzárkóztatás és a tehetséggondozás is. Nyolcadik évfolyamon a sikeres központi  felvételi vizsga érdekében előkészítő foglalkozásokon vehetnek részt a tanulók. Ennek köszönhetően a központi írásbeliket minden évben átlagon felüli eredménnyel írják meg a diákok, jók a beiskolázási mutatók, sokan neves gimnáziumokban folytatják a tanulmányaikat.

Művészet és sport

Az iskola életében fontos szerepet játszik a sport és a művészeti képzés. Az első évfolyamon hetente sportorientációs foglalkozásokat tartanak a Mogyoród KSK edzői a testnevelés órák keretében, így a gyerekek megismerkedhetnek  a környékbeli sportolási lehetőségekkel. Az iskolában jelen van két alapfokú művészeti iskola – Premier AMI, Lisznyai Szabó Gábor AMI – is: komoly- és könnyűzenei hangszeres képzést biztosítanak délutánonként a gyerekeknek. Alsó tagozaton az órarendbe illesztették a néptáncoktatást, a néphagyományokat kedvelők pedig a Kékpántlika néptánccsoportba és a Kaláris népi énekegyüttesbe járhatnak.

Boldog diákok

– Fontosnak tartjuk, hogy mindenki jól érezze magát az iskolában, és mindenkinek legyen valamiben sikerélménye. Emiatt vezettük be az Élménysuli programot, amelynek nagy sikere van. Boldogságórák keretében játékos formában nyújtunk segítséget az elégedettségre való képesség fejlesztéséhez – fejtegette Kralovicsné Káplár Judit intézményvezető. 

Az iskoláról a Szilas tv készített videót:


A két új első osztályba  két kitűnő pedagógus :Pásztorné Csobánczy Katalin és Busa-Várkuti Melinda várja majd a gyerekeket.

Kati néni

Pásztorné Csobánczy Katalin több mint 30 évvel ezelőtt Érdről költözött Mogyoródra. Tanulmányait a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán, majd az ELTE matematika tanári szakán végezte.

– Pályafutásom alatt az óvodától a középiskolás korig minden korosztállyal foglalkoztam, de az alsó tagozatos gyerekek állnak hozzám a legközelebb. Két évig a helyi Laura Vicuna Római Katolikus Óvodában óvónéniként , majd 25 évvel ezelőtt a Mogyoródi Szent László Általános Iskolában tanítóként és matematika tanárként kezdtem el dolgozni – fejtegette. – Ebben a tanévben negyedikes az osztályom, a testnevelést és az éneket kivéve minden tantárgyat én tanítok nekik. A tanítói munka nagyon sokrétű, szerteágazó, a ránk bízott gyereket nemcsak tanítanunk, hanem nevelnünk is kell.

Eddigi osztályaiban barátságos, elfogadó, családias légkört alakított ki, sok beszélgetéssel, játékkal, közös együttlétekkel. A gyerekek így megtanulták elfogadni egymás különbözőségeit, az ügyesebbek segítették a valamiben lassabban haladó társaikat, és mindenki kibontakoztathatta képességeit, kipróbálhatta magát különböző helyzetekben.

-Fontosnak tartom a magyar kultúra, a hagyományok, a művészetek, a történelem megismertetését ezzel a korosztállyal, természetesen az életkoruknak megfelelő szinten és módon. A természet szeretetére, megismerésére és védelmére is nagy hangsúlyt fektetek. Rendszeresen készítek fel gyerekeket matematika- és versmondó versenyekre, rendhagyó közös programokat szervezünk, amelyekben a szülők együttműködésére is tudok támaszkodni.  A legfontosabbnak azt tartom, hogy minden gyermek a képességeinek megfelelően a lehető legtöbbet ki tudja hozni magából, hogy később megtalálja a helyét az életben – sorolta a pedagógus. – Természetesen ez több éves, hosszú folyamat, melynek alapjait ebben az időszakban kell lefektetni. Viszont nagyon jó később találkozni a már felnőtté érett, régi tanítványokkal, akik szívesen emlékeznek vissza kisiskolás éveikre, melyeket együtt töltöttünk.

Melinda néni

Busa-Várkuti Melinda ebben az évben került a mogyoródi iskolába, egyébként Kistarcsán él és 3 felnőtt gyermeke van.

-Ha magamat kellene jellemeznem, akkor azt mondanám el, hogy precíz, értéket teremtő, nyitott, megértő, „tyúkanyó” típusú tanító vagyok. Szeretek több utat bejárni, amíg egy-egy „gyermek ajtaját kinyitom”! Fontosnak érzem a gyermekek életkorának figyelembevételét és lehetőleg nem terhelem olyan dolgokkal, ami nem nekik szól, nem nekik való. Az iskolába érkező gyermek egy csodavilágot él meg.  Azt érzem feladatomnak, hogy ezt a csodavilágot, amíg lehet, fenntartsam a lelkében – fejtegette. – Munkám során igyekszem a korának megfelelő feladatokkal, mesékkel, dalokkal, mondókákkal, játékokkal színesíteni a tanórákat. A gyakorlati oktatást tartom a leghasznosabbnak. A megfigyelés, tapasztalás útján való tanulást részesítem előnyben. Szeretek természetes anyagokkal dolgozni, fontos, hogy a gyermek megismerje a körülötte lévő világot, mert így találja meg a helyét a világban.

Ehhez viszont nagy szükség van a szülői háttérre, így elengedhetetlen a szülőkkel való kapcsolattartás, közös gondolkodás, a közös út. Célom, hogy amíg a gyermeket „ölelem”, nevelgetem, elvezessem őt a saját kis küszöbéhez és megtanítsam rá, hogyan lépheti azt át! Ha ez sikerül, akkor minden sikerül!

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük