Marosán László: „Az életem nyitott könyv, semmi titok nincs benne”

Marosán László neve ismerősen cseng a mogyoródiaknak. A Juhász Jácint Művelődési Ház – Könyvtár igazgatója ugyanis nemcsak vezetői képességeivel, hanem képzőművészeti hozzáértésével, tapasztalatával is kivívta az elismerést a helyiek körében. Lelkesen mesélt nekünk művészetről, életpályáról, és arról is, mi mindent álmodtak meg az intézmény leendő, új otthonába.

Művészcsaládba született

Marosán László családi „örökségként” kapta a művészi kreativitást: édesapja szobrászművész, nagybátyja pedig festőművész volt. Ráadásul ezer szállal kötődik a Budapesten található Hadik-házhoz, ami hamar meghatározta az érdeklődési körét és a sorsa alakulását. Itt lakott Csontváry Kosztka Tivadar, a híres festőművész és Gerlóczy Gedeon építész is. Később vásárolta meg László édesapja azt a műteremlakást, melyben ő maga is sokat alkotott. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen László festő szakon végzett és középiskolai tanári diplomát is szerzett, így ezt követően középiskolai tanár lett, de esti tagozaton felnőtteket is oktatott. Tanított többek közt a Fóti Ökumenikus Általános Iskola és Gimnáziumban és a Fóti Népművészeti Szakgimnáziumban.
Harminc évvel ezelőtt pont a képzőművészet vezette Mogyoródra Lászlót, akit ma már nem kell bemutatni a helyieknek. Akkor kiállításokon, rendezvényeken találkozhattak vele a mogyoródiak.

Kiállításoktól az igazgatói posztig

A Juhász Jácint Művelődési Házzal a kiállítások miatt fűződött szorosabbra az együttműködés, ahol László rajz- és festészeti szakkört is vezetett.

– A kiállítások rendezésével kezdődött minden. Amikor belecsöppentem a Művelődési Ház életébe, mindennapjaiba, új végzettséget is szereztem. Kulturális rendezvényszervezést, intézményvezetést tanultam, és még a könyvtár szakot is elvégeztem. Először mint kulturális szervező álltam munkába. Ma pedig már hatodik éve irányítom az intézményt. Jelenleg hárman vagyunk: egy kulturális szervező, egy könyvtáros és jómagam. A karbantartó és takarító feladatokat a Mogyoród Településüzemeltető Nonprofit Kft. látja el. A jelenlegi helyünk még nem a végleges – meséli László, amiről szintén megosztott velünk friss híreket.

– Ha az égiek is úgy akarják, és minden a tervek szerint alakul, akkor lesz új Művelődési Háza Mogyoródnak. Ahogy az eddigi önkormányzati megbeszéléseket nyomon követtem, két elképzelés rajzolódik ki: az egyik, hogy az épület teljesen olvadjon bele a falusi környezetbe, a másik, hogy impozánsabb épületként legyen rögtön észrevehető, felismerhető. A leendő helyszín tökéletes a Főtér közelsége miatt. Az új épület külső megjelenése mellett nagyon fontos a belső helyiségek elosztásának aránya, melyet a tervezők a továbbiakban is figyelembe vesznek. A közeljövőben felépülő új Juhász Jácint Művelődési Ház – Könyvtárnak funkcionalitásában is teljes mértékben a kultúrát, a közművelődést kell szolgálnia, melybe színháztermet, öltözőket, szakkörtermeket, tárolót, raktárt és kiszolgáló helyiségeket is megálmodtak.

Közbeszólt a pandémia

Lászlót arról is kérdeztük, hogy mi jelenleg a legnagyobb kihívás az intézmény életében.

– A legnagyobb megpróbáltatást most a járványhelyzet okozza, mely mindent felülírt a rendezvényszervezés területén. Az egész éves programtervezetünk – kevés kivétellel – „kispadra” került. Nagy sajnálatunkra a rendezvényekkel kapcsolatban már megkötött szerződések időpont-áthelyezésre, illetve lemondásra kerültek.

Az elmúlt években szervezett programok, pl. a tematikus kiállítások – Adventváró Betlehem, rózsafüzér, feszületek, Jézus képek és szobrok, mint „Testet öltött fény” – most egy időre elmaradnak. E sorsra jutott a fotópályázati kiállítássorozat és az amatőr képzőművészeti tárlat is, de nem tarthatták meg a magyar költészet napján a maratoni versmondó napot sem, melyen általában közel 250 verset mondanak.

– Az idén azonban nemcsak ezek, hanem sajnos sok nagy rendezvényünk is elmaradt, és nagy szívfájdalom számomra, hogy a Szent László Hetet sem tudtuk megtartani. Reméljük, 2021-ben javul a helyzet, mert közel ötven programmal készülünk: A magyar kultúra napja, tavaszköszöntés, nőnapi műsor, az idősek világnapja, Pál Feri és Dr. Papp Lajos előadásán át sok-sok színes programmal, mint már húsz éve. Örömünkre szolgált, hogy méltóképpen emlékezhettünk nemzeti tragédiánkra, Trianonra, az aradi vértanúkra és ’56 hőseire. A szüreti mulatságot is sokak örömére meg tudtuk rendezni. Sajnos március 14-i nagyszabású ünnepi műsorunkat nem tarthattuk meg.

Mivel a könyvtárat is érinti a nem várt járványügyi helyzet és a zárva tartás, László új szolgáltatással szeretné megtalálni azokat a lehetőségeket, amellyel a könyvtárhasználókat támogatni tudja. Ennek érdekében bevezetésre kerül a „könyvet házhoz szolgáltatás”.

Akik segítik a munkát

A Művelődési Ház munkáját többen is támogatják. Erről is érdeklődtünk az intézményvezetőnél, aki örömmel számolt be a fejleményekről.

– Az Önkormányzat mellett a Mogyoród Turisztikai Kft. és a Mogyoródi Nonprofit Kft. is segíti intézményünk munkáját. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk és egyeztetünk velük a szervezési feladatok kapcsán. Nagy precizitással, pontossággal dolgoznak nekünk évek óta az éppen aktuális rendezvény sikeres megvalósításán. Például, ha arra kérjük a Nonprofit Kft. munkatársait, hogy színpadra lenne szükségünk egy rendezvényünkhöz, vagy útlezárásra, ők időben és nagy precizitással elvégzik. A rendezvény utáni takarítást, helyreállítást, szemétszedést is megoldják. Ezúton is köszönet illeti a csapat munkáját.

Fontos továbbadni az emlékeket

László szerint a Művelődési Ház kapuja mindig nyitva áll a közösség előtt.

– Az életem nyitott könyv, semmi titok nincs benne. Ugyanez igaz a Művelődési Házra is. Bárki bizalommal fordulhat hozzánk. Ha jön egy önszerveződő csoport, hogy szeretnének szerepelni, fellépni, vagy csak egyszerűen összejövetelt tartani, akkor mindent megteszünk, hogy eleget tudjunk tenni a kérésnek. Az intézményt látogatók számára a mindennapokban, programjainkon, rendezvényeinken esélyegyenlőséget biztosítunk – mondja László, majd zárásként megosztott velünk pár gondolatot arról, miért fontos az igazi értékek és a nemzeti hagyományok megőrzése.

  • 1949 óta van Mogyoródnak Művelődési Háza, 2001 óta viseli településünk szülöttének, Juhász Jácint Jászai Mari-díjas színművésznek a nevét. Azt gondolom, lehet akármilyen híres életében a színész, író, zeneszerző, képzőművész, egy idő után elfelejtik. Amennyiben Mogyoródon a Művelődési Házunk nem rendezne ilyen jellegű megemlékezéseket, akkor előbb-utóbb elfelejtenék Juhász Jácintot is. Jácint fiaival, barátaival, volt osztálytársaival közösen emlékezünk születésnapjára. A magyar kultúra napján a Művelődési Házunk által alapított Juhász Jácint-díjat adományozunk azoknak, akik sokat tesznek Mogyoród kulturális életéért. Megemlíteném Erőss Zsolt hegymászó nevét is, aki településünkön élt, az ő emlékére szintén minden évben változatos programot szervezünk.

Intézményünk a közösségi művelődés színtere, mely segíti és megteremti a helyi társadalomhoz való tartozás érzését. Hagyományaink a mindennapjaink élő részét képezik, ezért is fontos feladatunk megőrizni és továbbadni őket az utókornak.

Fotó: Benkő-Molnár Fanni

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.