Hagyományőrzés – Márton-napi libázás a Pillangós óvodában

Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon: egyrészt, az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejezéséhez, illetve Advent közeledtéhez kötődnek ezek. Másrészt, ahhoz a legendához, mely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak elárulták hollétét gágogásukkal.

Óvodánkban, hagyományaink közé tartozik a Márton-napi autentikus népszokások felelevenítése, megőrzése. Ilyenkor, egész héten ezen a projekten dolgozunk. A vizuális foglalkozáshoz, libás formákat díszítünk különböző technikákkal.

A témához kapcsolódóan, libás énekeket, körjátékokat, mondókákat mondunk és játszunk.
– Egyél libám…
– Hatan vannak…
– 100 liba…
– Nincs szebb madár…

Verset is tanulunk, szavalunk – Verseghy Erzsébet: Libanátha
A tornateremben utánozzuk a liba mozgását, hangját. A gyerekek nagy örömmel játszák „a gyertek haza ludaim” c. játékot. Eljátszunk, dramatizálunk libával kapcsolatos meséket: Ludas Matyi

Sajnos, idén a rendkívüli helyzetre való tekintettel, nem volt lehetőségünk megtartani a hagyományos lámpás felvonulást. Ettől függetlenül, a gyerekek készítettek lámpást, amit boldogan vittek haza. A legnagyobb sikere a gasztronómiai élményeknek volt. Libazsíros kenyér lilahagymával és közösen készített libaformájú linzer, amit közösen fogyasztottunk el a gyerekekkel.

A Márton napi hetünk kellemesen, vidáman telt.

Készítette: Győrfi Márti
Pillangós Óvoda, Mogyoród

Fotók: Pillangós Óvoda, Mogyoród

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük