Zachár Zsolt ízig-vérig lokálpatrióta

Zachár Zsolt, a Mogyoród Turisztikai Kft. ügyvezető igazgatója fiatal kora ellenére rengeteg szakmai tapasztalatot halmozott már fel az évek során. Beszélgetésünkben felidézzük szerteágazó tevékenységét, mellyel a település életét egyengeti és az is kiderül, miért nem tud elszakadni szeretett településétől.

Zachár Zsolt büszke mogyoródi gyökereire – bár igaz, szakmai életútjának kezdetekor évekig máshol dolgozott. A szíve mégis hazahúzta: visszatért, mert a helyi közösségért való tenni akarás erősen munkálkodott benne. Azóta pedig nap, mint nap Mogyoródon kamatoztatja tudását és valósítja meg turisztikai ötleteit.

Végig a ranglétrán

Zsolt szakmai, felsőfokú tanulmányait a Budapesti Gazdasági Főiskolán folytatta idegenforgalmi és szálloda szakon, majd diploma után megjárta annak a bizonyos ranglétrának minden fokát: dolgozott szállodában recepciósként, alkalmanként felszolgálóként, étteremvezető „jobbkezeként” és rendezvénydekorációs cégnél is, mint beugró. Aztán Mogyoródra került, és a Hungarokart Centerben kezdett el dolgozni, ahol az új pálya kialakítása mellett, a bárnak, mint rendezvényhelyszínnek lett az üzletvezetője. Innen csábították vissza a rendezvény dekorációs céghez projektmenedzseri pozícióba, mely izgalmas és érdekes szakaszt hozott az életébe.

  • Akkor volt a cégnek egy pakisztáni munkája. Az egyik nagy dohányipari vállalatnak promóciós utánfutókat készítettünk, amit ők rendezvényekre vittek. Rögtön a mélyvízbe csöppentem, ennek a projektnek lettem a „projektmendzsere”, az építéstől a kivitelezésen át egészen a pakisztáni átadásig. Továbbá itt már a humán erőforrás területén is voltak feladataim, ehhez jött még a cég weboldalainak üzemeltetése, némi cégmarketing, valamint online marketing – avat be szakmai előéletébe bennünket.

Előző munkahelyei sok területre engedtek bepillantást. Volt szerencséje az összes nagy, országos fesztiválon különböző színpadok egyedi megjelenéseinek kialakításában, valamint szállodákban rendezvények, konferenciák dekorációinak kivitelezésében közreműködni.

Sosem tudott elszakadni

Zachár Zsolt 2013. májusában tért vissza, amikor megalakult a Mogyoród Turisztikai és Településfejlesztő Kft. Akkor az a döntés született az önkormányzat és közte, hogy mellékállásban foglalkoztatják, hiszen párhuzamosan még a rendezvénydekorációs cégnél dolgozott. 2014. nyarára alakult úgy az élet, hogy lehetetlennek bizonyult két helyen száz százalékban helytállnia, így hozott egy bátor, de nehéz döntést, és elengedte korábbi életét.

  • Bárhol is dolgoztam, Mogyoródtól nem tudtam elszakadni: táncoltam a Karikás néptánccsoportban, részt vettem a helyi eseményeken, és közel egy évtizeden keresztül a szüreti bálok szervezésében is aktívan részt vállaltam, „ifi hittanosként”. Még a főiskolai szakdolgozatomat is Mogyoródból írtam. Lokálpatrióta szakemberként pedig a mai napig azért teszem a dolgom, hogy a turizmus, idegenforgalom és rendezvény területén pozitív irányba mozdítsuk el a települést – osztotta meg velünk Zsolt.

Növekvő feladatok vezettek a bővüléshez

Zachár Zsolt 2014. májusában vette birtokba a Nonprofit Kft. irodáját és ahogy múlt az idő, egyre több feladat és megvalósításra váró ötlet találta meg. Olyannyira, hogy kinőtte azt az íróasztalt, amit kapott. A 2017-es év igazi mérföldkőnek bizonyult: ekkor újították fel a régi tűzoltószertárat, melyben a jelenlegi turisztikai iroda lelt új otthonra.

Ebben az időszakban már a rendezvények előkészítése, lebonyolítása, az utómunkálatok, a fizikai és a papírmunka is egyedül Zsoltra várt. Ezek a feladatok egészültek ki 2015-től az összes nagy rendezvénnyel: a Klastromhegyi Apátsági Pincenappal, a Mindenki Karácsonyával, a Májusfa-állítással, a Szüreti bállal. Minden év november végétől pedig a karácsonyi díszkivilágítás megszervezése-kivitelezése is Zsolthoz tartozott, aki 2015. nyarától szabadtéri vendéglátóhely üzemeltetésébe is belefogott, Hangya Terasz néven.

Hangya Terasz üzemeltetője

A Hangya Terasz az idei évben a vírushelyzet ellenére az elmúlt hat év legjobb üzleti évét hozta, pedig május végétől csak szeptember elejéig tart nyitva. A Terasz remek, elsősorban a fiatalabb generációnak szóló hellyé nőtte ki magát Mogyoródon. A rendezvények közül idén második alkalommal szervezték meg a Mogyoró(d)Feszt-et a Pincesoron, mely egy jó hangulatú családi délután, ahol a gyermekek vannak a középpontban a nekik szervezett programokkal. A másik helyszínen, a Faluházban pedig évek óta kézműves foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek, ennek lebonyolításában egy külsős kolléganő segít. A foglalkoztatókon alkalmanként 10-12 gyerek vesz részt.

A közgyűléseken is ott van

Mivel a Gödöllői Környéki Regionális Turisztikai Egyesület tagja az Önkormányzat, ezzel együtt járt a velük, és a Tourinform irodával való állandó kapcsolattartás is. Zsolt – ha a vírushelyzet engedi – azóta is szinte havi rendszerességgel részt vesz a közgyűléseken. A növekvő feladatok miatt pedig új kolléga csatlakozott hozzá.

  • Igazi vízválasztó volt. Nyáron fél négykor befejeztem a munkát az irodában, hazamentem, fél ötre jöttem nyitni a Hangya Teraszt, hétköznap tízig, pénteken és szombaton éjfélig voltunk nyitva. Ez azt jelentette, hogy májustól szeptemberig engem otthon nem nagyon láttak, merthogy közben az irodába is jönnöm kellett. Alkalomadtán ugyan kaptam segítséget a családtagjaimtól és a Nonprofit Kft-től egy-egy rendezvény lebonyolításában, de még így is magamra voltam utalva. Szükség volt a plusz emberre – emlékezett vissza.

Kényes egyensúly

Zsolt számára fontos az egészséges egyensúly munka és magánélet között, hogy értékes időt tudjon tölteni a családjával. Próbál energiát nyerni azzal, hogy szabadideje egy részében eljár futni. Bár az utóbbi időben erre kevesebb ideje adódik. A sport segít neki abban, hogy ne legyen az élete egy mókuskerék és készül egy jövő évi félmaratonra, mely régóta dédelgetett álma.

Fotó: Benkő-Molnár Fanni

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük