Beruházások Mogyoródon

Beruházások Mogyoródon

Tovább épül és szépül a településünk: ebben az évben is örülhetünk egy új bölcsődének, buszmegállónak, és több új turistalátványosságnak. A munka már mindenütt folyamatban van, és legkésőbb az év végén már élvezhetjük is a gyümölcsét.

Bölcsőde

Régóta tervezi az önkormányzat egy új bölcsőde építését, és 2019-ben 192 millió forint támogatást is nyert hozzá, majd később még egy pályázatot nyert, amellyel az önrészt egészítették ki. Az építkezés a rossz idő miatt folyamatosan tolódott, végül 2021. január elején kezdődött meg. Onnantól viszont rohamléptekkel haladnak: mostanra már tető alatt van az épület.
A támogatásból ráadásul berendezést is tudunk majd vásárolni, és ha minden jól halad, akkor november 30-ra készen leszünk. Ha az engedélyeztetéssel sem lesz probléma, akkor a tervezettnél hamarabb, 2022 tavaszán megnyithatjuk a kapukat.” – árulta el Paulovics Géza polgármester.
Az Önkormányzat még 2019 szeptemberében döntött arról, hogy a bölcsőde biztonságosabb megközelíthetősége érdekében lámpás gyalogosátkelőt létesít a Fóti út – Mátyás király út kereszteződésében. A kivitelezési munkákra 2021 júniusában kötnek szerződést.

A VEKOP-projekt

A VEKOP, vagyis a ,,Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat még 2016-ban kezdődött meg. Az elnyert 129 millió forint támogatáshoz az Önkormányzat további 38 45-47 millió forint önerőt biztosított, ebből három több turistalátványosságra is futotta: felépült a Szent László Emlékhely és Látogatóközpont, a Természetes Energia Állomás pihenőépülete és egy szélmalom, valamint megújult a Szent László Kilátó-Kápolna és készül egy mezítlábas ösvény is.
“A Szélmalom műszaki átadása megtörtént, jelenleg az esztétikai és műszaki hibák javítása zajlik. Az Emlékhely kilencven százalékos készültségben van, a csapadékelvezetésen dolgoznak épp. Június közepére-végére az is elkészül. A Kilátó felújításánál adódott néhány technikai probléma, ami miatt a munka hosszabb ideig állt. Pár hete viszont folytatódott a vakolással, majd belső munkálatok következtek nek. Megújítják a lépcsőt, napelemet szerelnek fel, és még több mint három hetes ácsmunkára is szükség van. Előreláthatóan július közepére-végére készül el” – fejtegette Zachár Zsolt, a Mogyoród Turisztika Kft. vezetője, a projekt felelőse. – “Mindezek után engedélyeztetési eljárás következik, így a nagyérdemű leghamarabb ősszel veheti birtokba az új látványosságainkat.”

Megújuló épületek

Az óvodai szünetben kezdődik a Gesztenyés óvoda konyhájának felújítása: erre még tavaly nyert pályázati pénzt az önkormányzat.
– A teljes konyhát felújítjuk, kicseréljük a burkolatot, a villany és vízvezetéket, új eszközök kerülnek a konyhába – fejtegette Paulovics Géza polgármester. – A Családsegítő épülete pedig még ebben az évben új tetőt kap, és a nyílászárókat is kicseréljük.

A szomszédban, a Hangya teraszon és pincében is munkálatok folynak. Ez az épület az önkormányzat tulajdona, és évről évre renoválták saját forrásból.
A Mogyoród Turisztika Kft., az Önkormányzat és a Mogyoródi Ifjúsági testület közösen dolgozik a közösségi tér megszépítésén. A terasz új raklapbútorokat kapott, amelyeket nemrég szereltünk össze. A pincében sok dolgunk volt: a villany és vízvezetéket cserélni kellett, a pinceboltozat alját javítani, megoldottuk a hűtést, a fűtést és a szellőzést: a klíma mellett komplett szellőztetőrendszer került ide – folytatta a polgármester.

Fejlődő tömegközlekedés

Jó hír a tömegközlekedéssel járóknak, hogy az idei évben két fejlesztés is történik. A Kukukkhegy új buszmegállót kap a Max Design Kft. jóvoltából. A cég a saját területéből átadott egy darabot az önkormányzat részére, amelyen buszmegállót épít a kukukkhegyieknek.
Sok jót kaptunk Mogyoródtól, mi is szeretnénk viszonozni a pozitív hozzáállásukat. Kukukkhegyet sokan lakják, fontos, hogy itt is megálljon a Volán busz – fejtegette Balázs Ferenc ügyvezető.
A MÁV-HÉV Zrt-vel kötött megállapodás alapján elkezdődött a HÉV állomásnál lévő buszforduló rendbetétele. Június hónapban tervezik parkosítani, illetve a közepébe egy – a főtérihez hasonló – Mogyoród feliratot helyeznek el.

Utak felújítása

Természetesen az utak felújítása és építése is folytatódik tovább.
Az elkövetkezendő három évben szeretnénk még új művelődési házat építeni, és emellett az utak felújítása és a vízelvezetés megoldása lesz a fókuszban – jelentette ki Paulovics Géza. – Nemsokára kezdődik a Jégvirág, Borvirág, Borsó és Vörösmarty utca felújítása, amivel őszre fogunk elkészülni. Emellett újabb vis major támogatásokra adtunk be kérelmeket, amelyekből a patak medrét, a vízelvezetést és a károsodott utakat hozzuk majd rendbe. Szeretném, ha néhány éven belül a mogyoródi utak 80-90 százalékán betonburkolat lenne.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük