Díjátadások hétvégéje

Díjátadások hétvégéje

Településünk két fontos díját adtuk át a hétvégén: a Mogyoród Nagyközségért Kitüntető Címet a Don Bosco nővérek kapták, mégpedig az idei Nyári Oratórium záró rendezvényén. A Juhász Jácint díjat pedig a csodaszép vallásos verseket író Trombitásné Morvai Terézia érdemelte ki, aki csodaszép vallásos verseket ír, és nemrég jelent meg első kötete.

A 2021-es Nyári Oratórium hagyományosan egy hatalmas bulival zárult, ám az idén eggyel több ok is adódott az ünneplésre: a záró rendezvény kezdetén Trabalka Szilvia alpolgármester átadta a Mogyoród Nagyközségért kitüntető címet a Don Bosco nővéreknek.

Díjátadások hétvégéje

“Mogyoród Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete minden évben dönt a díjazottjáról. Ebben az évben egy olyan szervezet tagjaira esett a választás, akik közel 30 éve érkeztek Mogyoródra, az akkori plébános, Máthé György közbenjárása nyomán. Abban a házban találtak otthonra, ahol a kommunizmus alatt kántori teendőket ellátó Falka József szalézi atya 40 évig lakott. Ez az a hely, ahol most is állunk. Megnyitották az oratóriumot, ahol felkarolva a gyermekeket számukra különféle kézműves és sport programokat szerveztek, nyelvtanulási lehetőséget biztosítottak, de mindenekelőtt Isten szeretetét igyekeztek sugározni minden ember felé. Legkiemelkedőbb eseményük az évben a Nyári Oratórium, ahol sok gyermek kap lehetőséget a hasznos időtöltésre, vidám együttlétre és a keresztény erények gyakorlására. A Nyári Oratórium nagy segítség a családok számára, hiszen több mint 200 gyermek számára biztosít egy napközis tábor jellegű programsorozatot. 1993-ban szülők kérésére a kisgyermekek számára óvodai jellegű foglalkozást indítottak. Ebből nőtte ki magát a Laura Vicuña Katolikus Óvoda, ahol a gyakorlatban valósul meg a szalézi nevelés.” – fogalmazott az alpolgármester.

Díjátadások hétvégéje

“Az évek során több közösség létrejötte kapcsolódik hozzájuk: a szalézi munkatársi csoport, a baba-mama klub, a hittancsoportok, az animátorok csoportja, valamint számos vallási és szabadidős programot szerveztek a fiataloknak, foci-, csocsó- és ping-pong bajnokságokat, lelkigyakorlatokat, táborokat. A helyi ifjú animátorok aktív csoportja által is a szalézi szellemiséget közvetítik a fiatalok felé. Az elmúlt három évtizedben családok százai és gyermekek, fiatalok ezrei fordultak meg náluk. Elmondásuk szerint a fiatalok nevelésére szánt idő a legjobb befektetés, és bár nincsenek nagy számban jelen a mindennapokban, tevékenységük, másokért tenni akarásuk és kitartásuk példaértékű mindannyiunk számára.” – zárta szavait Trabalka Szilvia.

Díjátadások hétvégéje

Másnap az oratórium újabb díjátadásnak adott otthont. Délután mutatták be a mogyoródi születésű, és hozzánk ezer szállal kötődő Trombitásné Morvai Terézia verseskötetét. A könyvbemutatón néhány verset is felolvastak abból a 904-ből, amely Terézia tollából született az elmúlt tizenhét év alatt.

Díjátadások hétvégéje

“2004-ben született az első versem, amikor egy osztálytalálkozóra hívtak, ám én nem tudtam elmenni. Szerettem volna írni egy üzenetet az osztálytársaimnak, papírt és tollat ragadtam, és leírtam az első versem. Ez még nem annyira vers volt, inkább emlékkönyvbe való rigmus. Elégedetlen voltam vele, így inkább írtam egy másikat az osztálytársaimnak. Így kezdtem verseket írni” – árulta el az idős asszony.

Díjátadások hétvégéje

A versek főleg vallásos tematikájúak, II. János Pál pápa gondolataihoz íródtak, mintegy szabad asszociációként. Van köztük azonban olyan, amely Mogyoródról szól, és olyan is, ami Terézia életét összegzi. A versek felolvasása közben Jenei Norbert zenélt, majd a délután fénypontjaként Herman Katalin átadta Teréziának a Juhász Jácint díjat, és a róla született költeményt. 

Díjátadások hétvégéje

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük