Forrtak az indulatok a közmeghallgatáson

Forrtak az indulatok a közmeghallgatáson

A megszokottnál sokkal többen jöttek el a december 3-ai közmeghallgatásra, ahol a tervezettel ellentétben a szabadságon lévő polgármester is megjelent, és válaszolt a kérdésekre.

Az elmúlt időszak eseményeinek ismertetése után négy fontos téma merült fel: az új elkerülő út, a Klastromdombi építkezés, és ezzel kapcsolatosan Mogyoród fejlődése, a társasházak megjelenése, illetve a belterületbe vonásokkal kapcsolatos problémák.

Elkerülő út
Több lakos is nemtetszését fejezte ki az ellen az új, Mogyoród és Fót közé tervezett elkerülő út ellen, amelynek nyomvonala a Csíkvölgybe esik. A helyiek a Natura 2000 területeket, a sétaútjaikat, a lovas turizmust és a nyugalmukat féltik: néhány nap alatt több száz tiltakozó gyűlt össze. Paulovics Géza elmondta: a környékbeli polgármesterek véleményét már a nyáron kikérték ez ügyben, és ő már akkor világosan jelezte, hogy Mogyoródnak nincs szüksége újabb autópályára. Hozzátette: az út Szadát, Gödöllőt és Veresegyházat tehermentesítené, mivel azonban még csak a megvalósíthatósági tanulmánynál tartanak, így egyhamar nem fog realizálódni.

Klastromdombi társasház
Többen is rákérdeztek, hogy mi lesz a klastromdombi társasház sorsa, felmerült, hogy az önkormányzat közbenjárhatna az államnál, birtokba vehetné, és emlékparkot alakíthatna ki az apátság romjaiból. Kiderült, hogy a ház alatti pincékben friss repedések keletkeztek, és omlik a vakolat. Ha ez a négylakásos épület felépülhet, az precedenst fog teremteni, és ezentúl a történelmi városrészeken is bárki építhet társasházat. A polgármester elmondta: amikor tudomásukra jutott az eset, a jegyző leállította az építkezést, de más hivatalos eszközük nincsen. Az építtető mindenben szabályosan járt el, egy kivétellel: nem egyeztetett a régészettel, és emiatt bírságra is számíthat. Paulovics Géza december 13-án, lapzártánk után megy Füleki Zsolt államtitkárhoz az üggyel kapcsolatos személyes megbeszélésre.

Mekkorára nő Mogyoród?
A klastromdombbal kapcsolatban felmerült, hogy Mogyoród egyre nagyobbra növekszik, egyre több társasház, lakópark jelenik meg. Többen is kifejtették, hogy ők a falusias jelleg miatt szeretnek itt élni, és nem szeretnének ebben változást. A polgármester elmondta: amióta ő vezeti Mogyoródot alig több, mint 1000 fővel növekedett a lakosságszám, a beépíthetőség még mindig 24,5 százalék. Hutter József képviselő hozzátette: épp a novemberi testületi ülésen kezdték rendbe tenni ezt a kérdést: a decemberi ülésre várják a főépítész település-rendezési javaslatát. Szeretnék, ha telkenként legfeljebb két lakás lenne, illetve minden lakáshoz kötelező legyen garázst építeni.

Miért fizetnek kevesebbet egyesek?
Nagy indulatokat váltott ki Kapitány Attila hozzászólása, amelyben megkérdezte, miért fizetnek egyesek kevesebbet a belterületbe vonások kapcsán felmerült településfejlesztési hozzájárulás vonatkozásában. Dr. Szabó István képviselő szerint a négyzetméterenkénti 2000 forint is kevés, hiszen amikor ezt bevezették, akkor még 10 ezer forint volt a négyzetméterár, ám a 300 Forint egyenesen felháborító. A polgármester kijelentette, hogy ez egy önkéntes hozzájárulás a településfejlesztéshez, és mindenki annyit fizet érte, amennyit felajánl. Felháborodott kérdés volt erre a válasz: miért van az, hogy egyesek kevesebbet kell fizetni, és miért szavazzák meg a képviselők az összes olyan ügyet, ami a polgármesternek és barátainak kedvez. Erre Kamarás Zsuzsanna válaszolt azzal, hogy érdemes megnézni az utóbbi idők szavazati arányait: a képviselők nem pártállás szerint szavaznak, hanem ügyeket képviselnek. Ő maga is szokott a polgármesterrel szemben szavazni, mert a kérdések egy részében nem ért vele egyet. Többek között a 300 forintos belterületbe vonásokkal sem, melyről Paulovics Géza a veszélyhelyzet alatt egyedül hozott döntést. Ez ügyben 5 igen szavazattal – köztük az alpolgármesterével – vizsgálóbizottság alakult, és most a kormányhivatal állásfoglalására várnak a kérdésben.

A történteket ezen az oldalon hallgathatja meg.

Ossza meg másokkal is a cikket!

2 hozzászólás

 1. Sajnos a község polgárai csak kevés eseményről tudnak amely a közjó szolgálói között történik. Tettem és tenni is fogok szót emelni legalább azokról az ügyekről amelyek birtokába jutok.
  Jelenleg a Testület párt állástól függetlenül összefogott és hatalom bitorló mentalitásnak ellenáll. Már csak két elvtelen támogatója van
  a Polgármesternek a Testületben és ez ad reményt a vezetés demokratikus munkájához. Hézinger Doktor Úr inaktív lett és a jelenlegi működés 5:3 arányban dönt. Kialakult az a csoport akik esküjüknek eleget tesznek és tisztességgel szolgálják Mogyoród lakosait.
  Miért fontos ez?
  Mert remény van egy sor mutyizás megszüntetésének, mert remény van, hogy a Hivatal dolgozói védelmet kapjanak a basáskodó Polgármesterrel szemben, ami nagyon fontos mert a szakmai színvonalat lezüllesztették, a Hivatal 70% elment a választás után.
  Mik történtek amiről a cenzúrázott újság nyíltan nem írhat?
  Felállítottak egy Vizsgáló Bizottságot, melynek feladata volt felülvizsgálni a Polgármester veszély helyzet alatt önállóan hozott döntéseit. A Bizottság több pontban Testületi döntést hozott a helytelen Polgármesteri határozatokról! Az ügyet jogászok támogatásával tovább vizsgálják és lehetséges hogy bűnügyi feljelentést fognak tenni.
  Miért áll az ügy?
  Mert a kiszolgáltatott Jegyző a határozatok végrehajtása helyett a Kormányhivatalhoz fordult. Időhúzás a cél. Előbb vagy utóbb kénytelen lesz végrehajtani a Testület döntését és akkor a “Gazdasági Tanácsadónak” el kell hagynia pozícióját méltatlanság miatt.
  Mi történt?
  Ment a paulovicsi mutyi. A gazdasági tanácsadó testvérének több tízmilliós kedvezmény juttatott Paulovics Géza. Magyarul meglopták a falut, dult az önkény Paulovics ítélkezett, barát és nem barát felett.
  Például ezért kellet kitessékelni a rossz tanácsadót
  Az egész Film Stúdió ügy bújtatott előadás után kezd megvalósulni. Szépen hangzó előnyök ecsetelése után fogunk ráébredni, hogy kertvárosi álmunk szerte foszlik! Óriási veszély a falura nézve. Giga elképzelések a köz nyomorára. Fő támogató Paulovics Géza.
  A Közmeghallgatáson megkérdeztem Polgármester urat: Van e folyamatban Rendőrségi űgy : Azt a válasz kaptam Nincs tudomása róla.
  Birtokomban más tartalmú írat van jelenleg folyik eljárás, nyomozati szakaszban van a Berektető ügy. Vannak a faluban olyan személyek akik már írásos idézést kaptak.
  Tudomásom szerint a 300 ft/m2 ügy feljelentése is megtörtén. Azzal zárom soraimat, hogy lesznek fejlemények, melyek Mogyoród jövőjét szolgálják.

 2. Nagyon sajnálom, hogy a Szadai úti raktár építéséről még csak szó sem esett. A Szadai úton egy telket GKSZ övezeti besorolásra módosítottak. Ott ahol körben lakóházas övezetek vannak, és azon a Szadai úton, ahol járda nincs, a víz elvezetés nem megoldott, és már most olyan forgalma van, hogy percekig nem lehet kiállni az udvarról. Ezt az utat terhelik kamion és teherforgalommal. A gyalogos közlekedés már most életveszélyes, mert akár a pályáról jön valaki, akár Szadáról, a Mogyoród tábla a Szadai út 11-gyel szemben van, ezért a 80 km/h sebességről csak utána lassít, ha lassít. Berektetőről meg egyre többen járnak gyalog a HÉV megállóhoz, azon az M3 felüljárón, ahol szintén nincs járda (ráadásul még külterület), és a Szadai úton. Az is kérdésem, hogy hogy tehet meg az Önkormányzat olyat, hogy körben lakóházas övezet között egy volt önkormányzati telket átminősít GKSZ1 övezetté? Nem az lenne az önkormányzat feladata, hogy a lakói érdekeit szem előtt tartva intézkedik? Hogy teheti tönkre 100-150 mogyoródi lakos életét egy ilyen intézkedéssel?
  Szeretném, ha Polgármester Úr válaszolna ezekre a kérdésekre.
  Üdvözlettel: Szikszai Judit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.