Helyreállították a természeti károkat

Helyreállították a természeti károkat

Nem kímélte Mogyoródot az elmúlt években a természet: egy hatalmas esőzés teljesen kimosta a Berekakácos utat,  a patakmeder pedig két helyen is megsüllyedt és beomlott. A helyreállítási munkálatok nemrég készültek el a vis major pályázat segítségével, 28 millió forint önkormányzati önerővel.

A nagy mennyiségű, egyszerre lezúduló csapadék sok kárt okozott Mogyoródon, amit vis major pályázatból javított ki az önkormányzat. A három helyszín rekonstrukciójára összesen 111 millió forintot költöttek, ebből 83 milliót biztosított a pályázat, és 28 milliót a nagyközség vezetése finanszírozott.

Helyreállították a természeti károkat
Fotó: Tóth Réka

A Berekakácos utat még 2019-ben tette tönkre egy hatalmas felhőszakadás. A meredeken lejtő úton nem volt megfelelő burkolat, ezért is tudott ilyen nagy kárt okozni az eső. Az út egész hosszában kimosódott. A károkat teljes mértékben elhárították, sőt, új burkolatot is kapott az utca, amelyet a lakosok még az ősszel hálás szívvel köszöntek meg az önkormányzatnak. A beruházás értéke összesen 33,5 millió forint volt. A pályázat csak az ótalap helyreállítását finanszírozta, az új burkolat, vízelvezető padka és a szegély mogyoródi forrásból épült. 

Helyreállították a természeti károkat
Fotó: Isza Ferenc

A Fő téren a patak partfala sérült meg: mivel gyephézagos betonelemekből épült, ami nem volt megerősítve, így amikor a patakban felemelkedett a vízszint, elsodorta azt.

“A helyreállításkor megerősített beton támfalat épült a gyeprácsos megoldás helyett, és a hídfő két oldalán lezúduló csapadék elvezetését is megoldottuk” – árulta el Bereczki László. – “A beruházás ára 35,5 millió forint volt.”

Helyreállították a természeti károkat
Fotó: Isza Ferenc

A patak medrét máshol is megrongálta az eső. A Bajcsy Zsiliszky út és a Dózsa György út sarkán szintén leomlott a támfal, ezt is meg kellett erősíteni. Egyúttal a patak medrét is kikotorták. A 42 millió forintos költségvetésből 30-at állt az állam, 12 milliót az önkormányzat fizetett.

A borítóképet Isza Ferenc készítette.

Ossza meg másokkal is a cikket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük